Drammenseren er på Tromsø-besøk for å møte lokallaget i organisasjonen, og han har med seg en oppfordring til EU-motstanderne i nord.

– Nå må de stolte og pragmatiske nordlendingene heve blikket og se hva EU er i dag. Nord-Norge har vært en «nei»-bastion både under avstemningen i 72 og i 94, men EU har endret seg mye siden det det var. Realitetene er at Nord-Norge faktisk er landsdelene som vil tjene mest på EU.

– Stabilitet

Han mener at et endret verdensbilde gjør Nord-Norge svakere «utenfor Europa», som han kaller det.

– Russland og Kina tar større plass på verdensbasis, mens USA trekker seg tilbake fra Europa. Vi har vært prisgitt stabiliteten i Europa, grunnet støtten fra USA. Det er vi ikke garantert i fremtiden. Derfor er vi avhengig av et sterkt Europa. Særlig i nord, hvor man grenser mot Russland tenker jeg at dette er viktig.

- Markedstilgang

Likevel er hovedargumentet til EU-forkjemperen det samme som gjorde at et tilnærmet samlet Nord-Norge sa nei til EU i 94, nemlig fiskeri.

– Den største utfordringen til den norsk fiskerinæringen er markedstilgang. Jeg hører om lastebiler som står timevis i kø på grensen for å frakte fisk til resten av Europa. Med et medlemskap, så vil vi få fri tilgang til å selge norsk fisk på hele det europeiske markedet. Nord-Norge er bedre på eksport enn resten av landet, både på fiskeri, mineraler og turisme.

– Vil ikke et EU-medlemskap gi andre medlemsland tilgang til å fiske i norske farvann?

– Bare hvis det er bærekraftig. Likevel tror jeg ikke det vil bli en utfordring. Brussel vet at fiskeri er et sensitivt område for Norge, og det burde være mulig å få til en særordning som vil være gunstig for Norge. Andre land har fått til ordning for områder som er sensitiv for dem, og det er ingen grunn til at ikke Norge skal få det til også.

- Tollfrihet vil gagne fiskeriene

Han mener tollfrihet for norsk fisk vil gagne fiskerinæringen.

– Det kanskje viktigste argumentet er full tollfrihet for norsk fisk på det europeiske kontinentet, noe vi ikke har gjennom EØS-avtalen. Det vil føre til flere arbeidsplasser og økt verdiskapning i nord. Samtidig vil det kunne gi mulighet for å opparbeide en industri av bearbeidede fiskeprodukter. Det vil føre til at fisk i større grad vil foredles i Norge, og at vi kan gjenoppbygge kompetansen og på mottak og landing av fisk.

– Hva tror du nordlendingene synes om at en søring kommer og forteller hva de skal mene om EU?

– Hehe, jeg håper de tar det som en utfordring. Nordlendinger er tøffe folk som tør å ta utfordringer.

Brant mener også klimaendringene vil ramme verre i nord enn sørpå.

– De som lever innenfor den arktiske sirkelen vil merke klimaendringene mer enn andre. EU er best i verden på klima. Land som ikke innfrir på Parisavtalen blir sanksjonert. EU er også bedre enn Norge på klima.