Mandag gikk Folkeaksjonen for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja og stortingspolitiker Torgeir Knag Fylkesnes (SV) ut mot Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, direktør i interesseorganisasjonen Norsk olje og gass.

I et intervju med iTromsø uttalte Schjøtt-Pedersen at det var et demokratisk problem at en forholdsvis liten minoritet på Stortinget blokkerer konsekvensutredning av LoVeSe-områdene.

– Det som virkelig ville vært et demokratisk problem, er om Stortinget vedtok noe folket var imot. Schjøtt-Pedersen snakker om demokrati uten å nevne folket, sa Torgeir Knag Fylkesnes, og viste til de nyeste meningsmålingene fra Sentio. Den viser at 49,6 prosent sier nei til oljeboring, mens 15 prosent ikke har gjort seg opp ei mening.

– Stortinget beslutter

Schjøtt-Pedersen lar seg imidlertid ikke rikke.

– Vi har i Norge et representativt demokrati, hvor Stortinget tar beslutninger på vegne av folk. Helt uavhengig av sak, er det et betydelig problem dersom det blir et misforhold mellom flertallet i Stortinget og hva som gjennomføres. Det norske demokratiet hviler på Stortinget og flertallet der, sier han, og fortsetter:

– Selvfølgelig vil det være sånn at når man har ulike politiske koalisjoner, så vil man kunne gjøre avtaler som fraviker fra flertallsmeningen. Det jeg likevel mener er et poeng, er at hvis det er et betydelig spenn mellom dem folket velger og hva som besluttes, så er det ei utfordring, noe denne saken er et eksempel på.

- Klart flertall for

Olje og gassdirektøren mener videre at man ikke kan forholde seg til meningsmålinger til enhver tid.

– I vår ferskeste meningsmåling, ser vi et klart flertall for konsekvensutredning, legger han imidlertid til.

I meningsmålingen, som er utført av Kantar TNS, er det utført 2.000 telefonintervju i perioden november-desember 2016. Der fremkommer det at 57,5 prosent av de spurte er for konsekvensutredning. I Trøndelag og Nord-Norge er motstanden størst, hvor 45 prosent er mot, mens 23 prosent er usikre.

Stor motstand mot boring

Per dags dato er alle kommunene i Lofoten, Norges Fiskarlag, Norges Kystfiskarlag, havfiskeflåtens organisasjon Fiskebåt, Sjømat Norge, ni av ti reiselivsbedrifter i Lofoten, Polarinstituttet, Havforskningsinstituttet, Fiskeridirektoratet, Miljødirektoratet, Klima- og forurensningsdirektoratet, Direktoratet for naturforvaltning, alle natur- og miljøorganisasjoner, Norsk Ornitologisk Forening og flere av LO-forbundene motstandere av boring i LoVeSe-områdene.

– Hva tenker du om det?

– Hele poenget med en konsekvensutredning er å få fram alle de ulike faglige vurderingene, og samtidig skal alle som har interesse av det få anledning til å uttale seg. Først da kan politikerne gjøre en avveining, sier Schjøtt-Pedersen.

Et moment mange motstandere av konsekvensutredningen i LoVeSe-områdene ofte trekker fram, er at det er starten på en åpningsprosess. Det er ikke direktøren enig i.

– Vi har flere eksempler på at dette ikke stemmer. Man har Skagerak, og nå sist Jan-Mayen, hvor det ikke ble åpning, sier han.