Pianokonkurransen har slitt med å få på plass den nødvendige finansiering til gjennomføring av konkurransen som i år skal avvikles i juni. Tida holdt på å renne ut for kunstneriske leder Tori Stødle og styret i konkurransen.

Så kom en etterlengta beskjed. Sino – Nordic Association ønska å inngå en sponsoravtale med Top of the World.

Gunstig

– Sino er en ikke-politisk og ikke-kommersiell organisasjon som arbeider for økt kulturelt samarbeid mellom Norge og Kina. Vi kjenner godt til denne konkurransen og er imponert over hva den har klart å få til. Vi ser det som viktig at konkurransen kan fortsette sin virksomhet og fortsette å utvikle seg, sier styreleder David-Mirko Jenis i Sino Nordic.

Den kinesiske advokaten driver den nordiske delen av organisasjonens med base i Berlevåg. Der har han utvikla et samarbeid og vennskap med tidligere rektor ved Musikkonservatoriet i Tromsø, Bernt Johan Ottem, som har vært sentral i etableringa av kontakten mellom den kinesiske kulturorganisasjonen og pianokonkurransen.

Kulturutveksling

– For oss vil dette samarbeidet bety en fin mulighet til å synliggjøre oss og det arbeidet vi gjør. Top of the World nyter stor anseelse ute i verden og regnes som en de mest prestisjetunge pianokonkurranser internasjonalt, fortsetter David-Mirko Jenis som ei forklaring på hvorfor hans organisasjon går inn med denne store støtta til konkurransen.

Sino – Nordic har sørga for at en del kinesiske artister og kunstnere har kunnet presentere seg i Norge. Han håper også at avtalen kan bidra til at norske kunstnere i større grad vil bli klar over at Sino kan være behjelpelig med besøk den andre veien.

Fra før har Sino etablert samarbeid med både filmfestivalen og musikkonservatoriet her i Tromsø, og den samarbeider med universiteter og forsknings- og kulturinstitusjoner over hele Norden.

Gir større forutsigbarhet

– Vi er utrolig glade for dette samarbeidet gir oss støtte på en million kroner til årets konkurranse og tilsvarende til den neste i 2019. Selv om dette ikke er nok til å fullfinansiere vår drift, så gir det et viktig økonomisk fundament som gir oss forutsigbarhet og gjør at vi kan tenke og planlegge litt mer langsiktig enn tidligere, sier Kåre-Bjørn Kongsnes, styreleder i pianokonkurransen Top of the World.

– Det er en lettelse å ha fått på plass denne avtalen. Nå kan vi fortsette vårt arbeid slik vi har ønska. Vi har etablert et stort internasjonalt nettverk som er viktig i arbeidet med å utvikle konkurransen til beste for både kvalitet, deltakelse og den rolle Top of the World kan spille for å markedsføre Tromsø ute i verden, sier pianokonkurransens kunstneriske leder, Tori Stødle.

Populært

Søknadsfristen til årets konkurranse går ut 15. februar. De har allerede fått inn mer enn 150 søknader, og forventer cirka 50 til før fristen. Blant søkerne er det så langt også 12–15 fra Kina.

– Piano er et instrument som er blitt stadig mer populært i Kina, og vi får nå fram mange talenter. Jeg håper at denne avtalen også kan bidra til flere deltakere fra mitt hjemland. Samtidig håper jeg også at konkurransen kan inspirere unge talenter her i Tromsø og regionen, kommenterer David-Mirko Jenis.

Fra fond

Han opplyser at Sino – Nordic Association er en medlemsorganisasjon som også det er mulig å bli medlem i for oss nordmenn.

– Vi har mange medlemmer i Kina, også mange mennesker med innflytelse. Det som gjør det mulig for oss å gå inn og bidra med såpass mye penger til Top of the World international Piano Competition baserer seg på at vi driver fondsbygging med midler fra våre medlemmer, forklarer David-Mirko Jenis.