83 av møtedeltakerne stemte for nytt ritual mens 29 stemte mot, men nå kan altså homofile og lesbiske gifte seg i kirken. Til glede for mange, men til fortvilelse for andre.

– Jeg er skeptisk til at likekjønnede par kan gifte seg i kirken, for jeg ser det som et vedtak som strider mot bibelen og Guds ord, forteller Vidar Mygland sogneprest i Ullsfjord menighet.

Reservasjonsrett

Prester i Den norske kirke kan velge om de vil vie likekjønnede par eller ikke, men med den nye liturgien skal det ikke gå utover par som ønsker å gifte seg i kirken.

– Jeg har reservert mot slike vigsler. Det er ut ifra bibelens budskap om ekteskap, der det utelukkende står at ekteskap skal være mellom mann og kvinne, sier Mygland.

Det er ikke alle som er negative til det nye vedtaket, og ser at det finnes rom for tolkning i bibelen.

– Det er ikke vanskelig å finne steder i bibelen der det står at ekteskap skal være mellom mann og kvinne, men ut fra hvordan jeg tolker bibelen, ser jeg ingen problemer med å vie homofile, sier Sindre Hasselknippe sogneprest i Tromsø domkirke.

Gammel liturgi kan fortsatt brukes

Det vil fortsatt være mulig å bruke den gamle liturgien, men i den nye er alle tekster som omtaler mann og kvinne blitt fjernet og erstattet med bibelvers som hyller kjærligheten.

– Det er veldig fint at begge liturgiene kan brukes, og jeg ser ingen problemer med vedtaket. Jeg er glad for at homofile par kan gifte seg i kirken, sier May Line Angell, sogneprest i Tromsøysund menighet.

Det mest omstridte endringspunktet i den nye liturgien er at verset i første mosebok om «til mann og kvinne skapte han dem» er fjernet, fordi det ikke vil egne seg når paret er av samme kjønn.

– Når jeg ble ordinert som prest lovet jeg biskopen å holde Guds ord. Det akter jeg å gjøre, så får de som ikke har det samme synet på bibelen som meg være skeptisk til det, sier Vidar Mygland.

Ulikt syn

Sogneprestene forstår at vedtaket om at likekjønnede par kan gifte seg i kirken, kan skape motstridende syn blant prester og andre.

– Det er helt naturlig, siden kirken er veldig mangfoldig. Vi har troende som mener vi bør kunne gjøre det, mens andre troende mener det motsatte, forteller Sindre Hasselknippe i Tromsø domkirke.

Mygland i Ullsfjord menighet har forståelse for at personer kan reagere negativt på at prester ikke velger å vie likekjønnede par.

– På sett og vis er det et fint syn at alle skal kunne gifte seg i kirken, men når det strider mot bibelen blir det helt feil for meg, sier sognepresten.

Ingen henvendelser

Foreløpig har verken Tromsø domkirke, Tromsøysund menighet eller Ullsfjord menighet fått noen henvendelser om å vie homofile eller lesbiske i kirken.

– Det skal sies at det ikke er den store vigselssesongen akkurat nå, men det kan godt hende at flere par driver og planlegger et kirkelig bryllup i nærmeste fremtid, sier Angell.

Det samme gjelder for Tromsø domkirke og Ullsfjord menighet, men også for resten av landet der det ikke har vært den store pågangen.

– Det er mange likekjønnede par som har ønsket å gifte seg i kirken, men så langt har kun liturgien blitt brukt i ett bryllup i Norge, sier Vidar Mygland.