I kommunens økonomiplan 1, som ble vedtatt like før jul, bestemte kommunen seg for å legge ned Vengsøy barnehage fra august 2017. Årsaken var at det bare var to barn der.

Nå frykter øyboerne at både butikken og fiskebruket skal gå under grunnet fraflytting.

– Nærmeste barnehage er på Kvaløysletta. Skal man levere ungen og komme seg tilbake går halve dagen, sier leder for Vengsøy utviklingslag, Jørgen Jensen.

Han forteller at foreldre tvinges til å flytte om det blir nedleggelse.

Butikknedleggelse

– Da kan jeg ikke jobbe. Da må vi flytte, sier butikkeier Aurimas Viltrakis.

– Det høres ut som om Tromsø kommune går imot barnefamilier når de gjør slike ting, sier butikkeieren.

Også på fiskebruket frykter ansatte med barn at de må flytte.

– Vi har fått beskjed om at vi får barnehageplass i byen, men det er helt umulig å frakte barna dit uten å slutte i jobben. Sønnen min er bare to år, og jeg tenker ikke å sende han med noen andre som skal inn til byen, sier Evgeny Grygoriev, som er mekaniker på fiskebruket.

Småpenger

Jørgen Jensen forteller at siden vedtaket ble diskutert, har det kommet til enda en unge, slik at antall barn nå innfrir kommunens krav.

Vedtektene for Tromsø kommunes paragraf 8.3 lyder slik: «dersom det totale barnetallet i barnehagen blir lavere enn tre barn legges barnehagen ned ved årsskiftet eller ved barnehageårets slutt».

– Det er snakk om småpenger for dem. Å drifte vår barnehage koster opp mot en halv million kroner i året. Det paradoksale er at de ruster opp havnen her for flere millioner. Hvordan kan man investere på den ene siden og ta fra på den andre? Det skjønner jeg ikke, sier Jensen.

Inviterer ordføreren

Nå håper befolkningen at kommunen skal videreføre driften av Vengsøy barnehage i økonomiplan 2, som skal vedtas i løpet av våren.

– Politikerne gjør mye bra i bykjernen, men vi må ikke glemme distriktene. Jeg håper de tar turen utover for å se på vårt lille og bærekraftige samfunn, sier Jensen, som har sendt invitasjon i skrivet utviklingslaget sendte til kommunen.

Skal på besøk

Ordfører Kristin Røymo (Ap) forteller at hun har forståelse for at innbyggerne på Vengsøy er fortvilet over nedleggelsen av driften. Kommunen jobber nå med å ordne et besøk til Vengsøya hvor hele formannskapet kan delta.

– Det er helt på sin plass å besøke dem, særlig i denne situasjonen. Vengsøy er jo et av de samfunnene i Tromsø som blant annet produserer en del fisk, og det er et samfunn som vi har behov for å kjenne godt til, sier ordføreren.

– Jeg forstår at folk blir fortvilet når et tilbud blir lagt ned. Det er utfordrende med små plasser når det noen ganger blir for få barn til at en barnehage kan drives. Hver eneste institusjon eller virksomhet er utrolig viktig for områder som Vengsøy, sier hun.

Hun opplyser at det er liten sannsynlighet for at vedtaket om nedleggelse av driften blir omgjort med det første.

– Vi håper at det kommer flere barn på øya slik at et barnehagetilbud eventuelt kan gjenopprettes. Hvis situasjonen endrer seg og man plutselig har seks barn i barnehage, så må man revurdere det.