Spørsmålet er om det nye bygget skal plasseres på sørsiden eller på nordsiden av fengselet.

I et brev sendt fra Pål Fredriksen, leder for Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF), til Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI), skriver han at forslaget om å bygge på sørsiden vil kunne skape konfliktområde og føre til at besøksavdelingen må stenges under byggingen.

I tillegg kritiserer han prosessen rundt sørsiden-forslaget, og hevder at tillitsvalgte i fengselet ikke har fått delta på møter der plasseringen ble bestemt.

"Dette er et prosjekt som startet allerede i mars/april 2015. Med dette henvises det til at vi ikke har vært delaktig i mulighetsstudier/møter mellom alle de øvrige parter før oktober 2016. Vi mener vi har gått glipp av mye viktig informasjon med å ikke få være delaktig i disse møtene. (...) Det er flere ganger gitt ledelsen beskjed om at vi skal være med på møtene, da vi er part i saken og vi skal også stå for den daglige gjennomføringen på driften av bygget i fremtiden", heter det i brevet.

Mener NFF har deltatt fra starten

Fengselsleder i Tromsø fengsel, Berit Salvesen, kjenner seg ikke igjen i beskrivelsene til Fredriksen. Hun sier både Kriminalomsorgens Yrkesforbund (KY), NFF og vernetjenesten har deltatt i arbeidsprosessen med helsebygget fra starten.

– Dette er en prosess som startet på slutten av 2014. Det er et samarbeid med kriminalomsorgen, Statsbygg og helsetjenesten i Tromsø kommune. Begge fagforeningene har deltatt fra starten. Etter en samlet vurdering av alle alternativene, ble sørsiden valgt i januar 2016. Dette forslaget har blitt oversendt til KDI, som ga Statsbygg i oppdrag å utrede det nye helsebygget, sier hun.

Risikerer å måtte legge ned besøksavdelingen

Dersom det nye helsebygget blir plassert på sørsiden, som det står i forslaget sendt til Statsbygg, mener Fredriksen det kan få flere negative konsekvenser.

"Besøksavdelingen berøres, må ombygges. (...) Det blir laget "konfliktområde" med all trafikken inn i helsebygget via besøksavdelingen som er i bruk daglig av advokater, pårørende og andre innporttjenester, fanger fra åpen avdeling samt innsettelse av nye fanger (...) En vesentlig del av hverdagen i fengslet blir berørt under byggeprosessen og besøksavdelingen vil være nedlagt under deler av ombygging", skriver han.

Salvesen sier deler av fengselet må bli bygget om uansett hvilket alternativ som blir valgt for plasseringen av det nye helsebygget.

– Det er en del ombygninger som må til. Vi kommer til å lage alternative løsninger for besøksavdelingen under byggeperioden. Besøk skal vi motta. Det vil ikke være noe problem, sier hun.

Advart mot å lage bråk

I brevet til KDI hevder Fredriksen at han ble advart mot å lage bråk.

"Vi ble på et IDFs møte i juni i år advart fra fengselsleder om å ikke begynne å lage til noe styr med den valgte plasseringen, da dette kunne få konsekvenser med at bygget ikke ble oppført."

Dette er noe Salvesen avkrefter.

– Den påstanden kjenner jeg meg ikke igjen i. Det er beklagelig at NFF opplever det på denne måten. Det er svært viktig at fagforeningen og vernetjenesten er med i spørsmål som omhandler hele fengselet. Det er ikke unormalt at parter er uenig i saker som blir drøftet, sier hun.

Ønsker ikke å uttale seg

Pål Fredriksen ønsker ikke å uttale seg noe nærmere om saken før KDI sentralt har svart på brevet han skrev til dem.

– Innholdet i brevet er fakta. Vi ønsker å få en ordentlig gjennomgang av det andre alternativet. Nå venter vi på at KDI skal svare oss, og jeg ønsker ikke å uttale meg i saken før vi har fått svar fra dem, sier han.

KDI sentralt opplyser om at saken ikke er ferdigbehandlet.