Debatten i formannskapet bar preg av skepsis til å opprette et PCI-senter i Bodø. Varaordfører Jarle Aarbakke (Ap), som også er professor i farmakologi, trakk fram viktigheten av spesialisering.

– Et PCI-senter må legges på ett sted for å oppnå tilstrekkelig kvalitet. Her må vi ha et fokus på å spesialisere oss. Jeg forstår de som lever langt unna spesialisttjenesten, men det er akutte og prehospitale tjenester som må være desentralisert. Det skal veldig sterke argumenter for å spre behandlingen, og jeg tror ikke de er til stede i dag, sier Aarbakke.

LES OGSÅ: Hjertesyke Heitmann kalles hjerteløs for å kjempe mot PCI-senter i Bodø

Enig med Aarbakke

Høyres Anna Amdal Fyhn er enig med Aarbakke.

– Dette blir det minste senteret i Norge, og mindre enn noe PCI-senter i Sverige. Dette er en kort, konsis og prinsipiell høringsuttalelse, sier Fyhn.

Høringsuttalelse trekker fram utfordrende sider ved å etablere et PCI-senter i Bodø. Blant annet står det:

«Rapporten peker på utfordringer med en eventuell opprettelse av PCI tilbud ved Nordlandssykehuset, blant annet at kvaliteten på tilbudet kan svekkes ved at antallet behandlinger går ned per behandler [ ...] Tromsø kommune mener at et fragment fagmiljø og mulig redusert kvalitet som følge av at antall behandlinger per operatør går ned, må være faktorer som tillegges vekt.»

Høringsuttalelsen ble sendt til Helse Nord. Helse Nord-styret skal behandle saken senere i februar.