Innspillinga av episoden til programserien «Ramm og Tørnquist redder Norge» var i september 2015. Det lettbeinte konseptet gikk ut på at komikerduoen reiste land og strand rundt for å berge små butikker.

På Rebbenesøya fant komikerne Jonny Engvik, innehaver av Marcus Engvik’s EFT. Kolonial. Han har vært involvert i butikkdrifta siden han var seks år på slutten av 1960-tallet. Butikken har han drevet selv siden 1989.

Huskes sjelden

FORTSATT KRITISK: Innehaver av den eneste dagligvarehandelen på Rebbenesøy, Jonny Engvik, har ikke opplevd at varene ble revet ut av hylla etter TV2-serien.

I 2015 kalte han fastboende og hyttefolk til et folkemøte der butikkdrifta var tema. Engvik-familien hadde drevet kolonialen siden 1930, men vurderte å sette kroken på døra for godt.

– Spesielt fastboende måtte begynne å bruke butikken mer, noe de fleste lovet å gjøre, men folk husker sjelden lenger enn et halvår tilbake, sier Engvik til iTromsø.

Programmet ga økt omsetning

KOMIKERDUO: Einar Tørnquist (til venstre) og Morten Ramm forsøkte å få fart på butikkomsetninga gjennom programserien "Ramm og Tørnquist redder Norge".

Butikkinnehaveren legger ikke skjul på at TV-programmet hadde en direkte effekt på omsetninga, men at det var andre variabler som hadde større betydning.

– Spesielt i 2015, etter innspillinga i september, merket vi et oppsving. Samtidig var høstfisket svært bra og sommeren var god. Det merket vi på omsetninga også. Når været er fint, er folk oftere på hyttene sine, forklarer Engvik, og legger til:

– TV-programmet ble sendt i mai i 2016 og det er ikke tvil om at all medieomtalen har vært positivt. Vi har folk innom som aldri har vært her før, og det hender jeg blir gjenkjent som «han fra TV», forteller Engvik.

Fortsatt kniven på strupen

BESØK: Jonny Engvik (til venstre) med besøk av hytteeier Eidar Warvik og fastboende Kåre Torsteinsen (med handlepose).

Selv om TV-programmet var med å gi et oppsving i 2015 og flere nye tilreisende i 2016, førte ikke komikerduoen til et vendepunkt for kolonialen på øya med 65 fastboende, et fiskebruk og hyttefolk.

– I syv av fjorårets måneder var omsetninga lavere enn det foregående året. Tanken om å legge ned drifta er langt fra skrinlagt. For meg er det ganske enkelt å låse døra for godt. Jeg klarer meg, sier Engvik, som driver hytteutleie, et lite verksted og er øyas landpostbud.

– Hvordan er utsiktene for 2017?

– Å spå resultatet for 2017 er umulig for meg. Håpet er å få et godt og langt vinterfiske, en god sommer med godt vær og mye aktivitet, samt at sildefisket slår til på høsten, sier Engvik.