I fjor ble det anmeldt 43 grove narkotikalovbrudd i Tromsø. Dette utgjør en økning på 26,5 prosent fra 2015. Det kom fram under en pressekonferanse ved Tromsø politistasjon tirsdag hvor årsstatistikken for stasjonen ble presentert.

Skjult etterforskning

Leder for politiets etterforskningsseksjon, Yngve Myrvoll, forklarer økningen med at politiet har satt inn flere ressurser på området.

– Dette er et prioritert område å forebygge og hindre spredning av disse stoffene på gata, sier han og utdyper:

– Vi føler at vi har truffet med en del skjult etterforskning, som gjør at vi har kommet inn i disse lukkede miljøene som smugler og distribuerer narkotika. Dette er organisert kriminalitet hvor aktørene søker å holde seg skjult for både politiet og omgivelsene. Vi har hatt en god innsats på dette området.

Flere store beslag

Myrvoll trekker blant annet fram tre saker i 2016 .

– I mai i fjor pågrep vi en iraner og en litauer med åtte kilo amfetamin. I en annen sak avdekket vi omfattende transport av narkotika fra Oslo til Tromsø over flere år. I desember ble 500 gram heroin beslaglagt etter at det kom med fly til Tromsø. Der er tre menn fengslet i det som er et av de største enkeltbeslagene i Nord-Norge, sier Myrvoll.

Det totale narkotikabeslaget i Tromsø i 2016 var på 33 kilo hasj, 10,5 kilo amfetamin og 800 gram heroin.

Mindre ressurser på brukerne

Antall dopingovertredelser i fjor fikk en økning fra fem til 15 anmeldte saker. Politiet forklarer at det er et resultat av mer ressurser på området, hvor det blant annet er utført flere politiaksjoner.

Antall anmeldte narkotikaovertredelser hadde derimot en nedgang på 12,2 prosent sammenlignet med 2015.

Årsaken er ifølge Myrvoll at politiet ikke har satt inn like store ressurser på å følge brukerne.