– Norrøn mytologi er røttene våre. I altfor mange år har vi i Norge sett på gresk mytologi som finere, men jeg synes norrøn mytologi er mye mer interessant. Den er sprekere, sier Tor Åge Bringsværd.

Nykomponert musikk

Bringsværd har skrevet mange velkjente bøker, blant annet bøkene om Karsten og Petra, Ruffen og bøker om gresk og norrøn mytologi. Forestillingen «Fra skapelsen til Ragnarok» kombinerer Bringsværd sine tekster, som han selv vil lese under forestillingen, med nykomponert musikk fra åtte ulike komponister.

– Jeg kom til Tromsø på tirsdag, onsdag skal vi ha prøver. Det blir første gang jeg hører musikken. Det er veldig spennende, sier Bringsværd.

Forestillingen er et samarbeid med Nordnorsk Opera og Symfoniorkester (NOSO).

Vil fortelle de ukjente historiene

"Fra skapelse til Ragnarok" er inndelt i åtte deler. Hver av delene har en ny historie med en egen komponist.

– Odin har hovedrollen, men jeg vil også fortelle historien til de små skikkelsene. Hva tenker de? Det er mange vi ikke hører så mye om. Blant annet grisen som blir slaktet hver kveld i Valhall, sier han.

Varer en time

Forestillingen skal passe folk i alle aldre, og Bringsværd håper den vil skape økt interesse for norrøn mytologi.

– Jeg håper at folk går hjem og leter i bokhyllene sine etter norrøn mytologi etter forestillingen. Forestillingen varer bare en time. Det er jo ikke så lenge, men jeg håper den gir folk lyst til å lese mer om norrøn mytologi, sier han.

Grugleder seg til forestillingen

Samarbeidet startet med et møte mellom Bringsværd og Henning Kraggerud, som er kunstnerisk leder for NOSO Kammerorkesteret.

– Noen mennesker tørr å gjøre det umulige. Henning er sånn og det imponerte meg. Jeg skjønner det ikke helt, sier Bringsværd.

Ifølge seg selv er han flink til å grue seg.

– Jeg gruer meg for alt mulig. Og jeg grugleder meg til å stå på scenen torsdag, sier Bringsværd.

Det farlige er virkelig farlig

Forestillingen har Bringsværd jobbet med i ett år.

– Alt hadde jeg i hodet fra før av. Det måtte bare settes sammen, sier han.

Bringsværd kjenner godt til norrøn mytologi. Han har skrevet bøkene i serien «Vår gamle gudelære», og alltid hatt en fascinasjon for norrøn mytologi.

– Norrøn mytologi har interessert meg helt siden jeg var barn. Det er den mest spennende mytologien vi har. Når det skjer noe farlig, så er det virkelig farlig. I motsetning til andre guder kan de norrøne gudene og gudinnene virkelig dø. Balder døde jo. De norrøne gudene er ganske unike, sier Bringsværd.

Kun en forestilling

Det vil kun bli én oppsetning av «Fra skapelsen til Ragnarok», men Bringsværd kan tenke seg å sette den opp flere ganger.

– Det er morsomt å gjøre det flere ganger dersom denne forestillingen går bra. Jeg synes det er klokt å begynne med en forestilling. Det er en laidback holdning som jeg liker. Jeg er ikke noe glad i å stresse, sier han.