Foran en kompetansetung forsamling på UiT holdt forfatterne Kjetil Henriksen og Sindre Weber onsdag en forsvarstale for konklusjonen om at det ikke bør tildeles flere innsatsmedaljer for fedrelandet under 2. verdenskrig.

– Oppfatningen har vært at det var «Gutta på Skauen» som fikk alle medaljene. Dette er feil. Milorg mottok ikke medaljer, men spesialsoldater som var en del av Kompani Linge kunne få dekorasjoner for å delta i samme operasjon som Milorg, sa duoen.

– Dersom vi sammenligner kampene i Narvik og i Valdres, var tildekningen av medaljer henholdsvis 142 mot 130 soldater per utdelte medalje. Nå foregikk kampene i Narvik over lengre tid, poengterte forfatterne.

Tommel ned for partisanene

Etter at det i 2011 ble tildelt 15 millioner kroner for å lete etter «nye» krigshelter, var flere grupper trukket opp som interessante. Blant dem var partisanene i Finnmark.

– Hvem av partisanene som gjorde hva er vanskelig å finne ut av. Gjennom avhør etter krigen og gjennom overvåking har vi fått vite en del, men partisanene fortalte lite, og det gjør dokumentasjon vanskelig, poengterte Henriksen og Weber.

Boikott

Steinar Aas, professor ved Nord universitet tok opp de mange boikottene av boklanseringsseminaret på UiT onsdag.

– Jeg er tilhenger av at når folk blir bedt om å komme med råd, blir de tatt med på rådene, sa Aas, og viste til referansegruppen som hadde blitt bedt om å sende inn forslag til personer som kunne fortjene en dekorasjon i en ny gjennomgang.

Aas mente dessuten at forfatterne var politiske i sine ordvalg.

– Bokverket er interessant fordi de er politiske i sin polemikk. Det er ikke fritt for meninger, når de skriver «såkalte Pellegruppa» og «såkalte Osvaldgruppa». Unntaksvis kommer de med innrømmelser om at noen enkelte ganger kanskje ble glemt, poengterte professoren.

Han argumenterte for at den norske dekorasjonspraksisen skapte en ulmebrann i befolkningen som har resultert i en rekke dekorasjoner i ettertid.