Trygve Slagsvold Vedum mener nordmenn kaster altfor mye mat.

– Vi kaster dobbelt så mye mat per innbygger som Frankrike. Jeg vil at vi skal vedta et mål om å halvere matavfallet. Og Frankrike som koster halvparten av oss, har nå også satt seg et mål om å halvere sitt matavfall, sier politikeren.

Politisk press

Vedum er i vinden for tiden, og har på en måling VG presenterte denne uken over 10 prosent oppslutning blant norske velgere.

– Hvis vi får Stortinget med oss på et forslag om å halvvere matavfallet, vil det legge et stort politisk press på dagligvarekjedene. Mange kjeder er flink allerede, men det kan bli enda bedre.

I første omgang foreslår han ingen sanksjoner for syndere.

– Først vedtar vi målet, og går i dialog med de store kjedene. Forhåpentligvis får vi dette til uten alt byråkratiet det vil medføre å innføre sanksjoner og bøter, men når vi ikke målet så må vi vurdere det.

Matsentral

En mulighet Vedum har sansen for er matsentraler som finnes flere steder i landet. I Tromsø er Geir Arne Nordstrand i gatemagasinet Virkelig godt i gang med å etablere en matsentral, hvor folk som ikke har god råd kan komme å få gratis mat.

– Vi ser folk med høyskoleutdanning som ikke har råd til å kjøpe mat, og som kommer inn hit hos oss for å hente mat. Det er dyrt å bo i Tromsø.

Matsentralen får mat fra dagligvarebutikker som ellers ville blitt kastet. Foreløpig har de et kjøleskap i Virkelig-lokalene, men de prøver å få lokaler fra kommunen.

– Det knuser hjertet mitt å vite at det er familier i byen som går til sengs uten mat i magen, sier Nordstrand.

– Skal finne lokaler

Sp-politiker Sandra Borch lover å kjempe for saken.

– Ordfører Kristin Røymo er kjent med problematikken, og jeg vet at det finnes flere lokaler med fryserom og kjøkken som kan tas i bruk, om de får litt opprustning. Jeg har tenkt å følge saken videre, slik at vi får en god matsentral i Tromsø

Også Vedum hyller innsatsen til Nordstrand.

– Jeg har besøkt matsentraler over hele landet, og enten det er organisasjoner eller ildsjeler som står bak så er det viktig at vi som politikere bidrar for å realisere prosjektene. Matsentraler er viktig for å gi folk mat, men også en effektiv måte å kutte i matavfall.