Papirboka er det foretrukne lesemediet, mens e-bokutlånet gikk ned i fjor, viser bibliotekets statistikk.

– 2016 var et veldig godt år med økning på mange områder. De som spådde biblioteket nord og ned på grunn av den digitale satsingen tok feil. Biblioteket fyller en funksjon i samfunnet. Det er viktig at folk har tilgang på informasjon for å øke kunnskapen og leseferdighetene. I tillegg et biblioteket et sted å være for mange, sier biblioteksjef Paul Henrik Kielland.

På topp i landet

Bortsett fra bokbussen, som hadde litt mindre utlån i 2016, har alt annet økt. Alle bibliotekavdelingene har hatt økt utlån av skjønnlitteratur, både til voksne og barn.

Utlånet av film og musikk går ned totalt på hovedbiblioteket, mens både Kroken og Tromsdalen har en økning. Utlånet av lydbøker holder seg og øker noe, mens altså utlån av e-bøker går tilbake. Papirboka holder solid stand som den mest populære måten å lese på.

– E-bokutlånet har stagnert. I 2015 var utlånet på 5.480, i fjor gikk antallet ned til 5.350 utlån. Sammenlignet med papirboka er e-boka et nisjeprodukt. Vi har sett over år at boka holder stand og står sterkt blant barn og unge.

populært: I fjor hadde biblioteket 555 arrangementer som trakk over 15.000 besøkende. Her har biblioteksjef Paul Henrik Kielland bokbad med tromsøforfatter Jorun Thørring i september.

Bibliotekene hadde i fjor 575.403 besøkende, som er en økning på 65.000 fra året før. Det gjør tromsøværingene til landets ivrigste brukere av biblioteket. Mens Deichman i Oslo bare har et besøk på 3,4 per innbygger, økte det i Tromsø til 7,8 besøk per innbygger i 2016.

All time high

Det er ikke bare bøkene som trekker folk til biblioteket. I 2016 var det 555 arrangementer, med alt fra bokbad og leksehjelp til internasjonalt seminar og frokostmøter. I 2015 var det 406 arrangementer.

– Vi hadde all time high i fjor, og 15.119 mennesker deltok på de ulike arrangementene.

Etter innføring av selvbetjente bibliotek i 2015 er det mulig å bruke hovedbiblioteket i Grønnegata og filialene i Tromsdalen og Kroken fra klokken 07 om morgen til klokken 22 om kvelden, både før og etter at de ansatte er på jobb.

Måtte forsterke vaktholdet

2016 var det første hele kalenderåret med selvbetjente bibliotek. I fjor registrerte bibliotekene vel 23.000 innlogginger i det selvbetjente systemet.

– Det betyr ikke at bare 23.000 folk var på biblioteket, flere kan ha gått inn på samme innlogging. Innføringen av selvbetjening har blitt en suksess. Noen kommer tidlig, men det er mest aktivitet på biblioteket etter klokken 19, nå vi har gått hjem, sier Paul Henrik Kielland.

Til tross for et par episoder med alarm som følge av et noen ikke har gått ut innen fristen, mener biblioteksjefen det selvbetjente tilbudet fungerer godt. I august fjor fikk hovedbiblioteket negativ medieoppmerksomhet da det ble kjent at det foregikk narkolanging blant bokreolene. Det førte til at de måtte leie inn ekstra vakthold.

– Situasjonen ble roet ned etter at vi forsterket vaktholdet.

populært: I fjor hadde biblioteket 555 arrangementer som trakk over 15.000 besøkende. Her har biblioteksjef Paul Henrik Kielland bokbad med tromsøforfatter Jorun Thørring i september.