– Bodøregionens utviklingsselskap, Brus, og Fellesforbundet ønsket at vi skulle stille oss bak en fellesuttalelse der det kreves konsekvensutredning, forteller Nils Kristian Sørheim Nilsen, direktør i Næringforeningen i Tromsøregionen, NFTR.

Splittet medlemsmasse

Dog var saken ikke så enkel. Medlemsmassen i NFTR er nemlig delt i synet på olje- og gassvirksomhet i LoVeSe-området.

– Vi gjennomførte en medlemsundersøkelse der vi spurte hva medlemmene mente – og de er splittet på midten. 50 prosent er mot og 50 prosent er for konsekvensutredning, sier Nilsen.

Stiller seg ikke bak

Derfor var det ikke aktuelt å stille seg bak kravene fra Bodø og Fellesforbundet.

– Vi har ikke grunnlag for å være med på en felles uttalelse ettersom våre medlemmer er så splittet i synet på saken, sier Nilsen.

Ifølge direktøren er det litt overraskende at næringslivet generelt er så skeptisk til olje- og gassvirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Preget av fisk og reiseliv

Han sier at hovedgrunnen til splittelsen nok er at en stor del av medlemmene i næringsforeningen driver med fisk og reiseliv, og at det har preget deres ståsted.

– Mange har uttalt at man ikke kan risikere å skade "nasjonalhelligdommen" Lofoten, og at man er nødt til å få et varig vern av områdene der.

Styrt av følelser

– Man ønsker å kunne fremme parolen "rein fisk fra et rent hav" – og da passer ikke olje- og gassindustri, sier Nilsen.

BEKLAGELIG: Ronny Johansen i Fellesforbundet i Tromsø er skuffet over at byens næringsliv ikke stiller seg bak et krav om konsekvensutredning av olje- og gassvirksomhet i Lofoten, Vesterålen og Senja.

Ronny Johansen i Fellesforbundet i Tromsø er skuffet over at næringsforeningen ikke støtter kravet fra dem og Bodø.

– Det er beklagelig. Næringslivet burde skjønne at også de trenger inntekter fra olje og gass for å overleve, vi kan ikke bare overleve på turisme, sier Johansen.

Enig i grønt skifte

Han sier at Fellesforbundet er helt enig i at Norge trenger et såkalt grønt skifte, der olje- og gassindustrien fases ut.

– Samtidig er det et faktum at vi må ha inntekter nok til å finansiere velferdsstaten i mellomtiden – og da trenger vi olje- og gassinntektene, sier Johansen.

Trenger kunnskapene

Han viser til at overføringene til kommunene i veldig stor grad kommer fra petro-sektoren.

– Vi er avhengig av sektoren i lang tid fremover, sier han.

Ifølge ham er det fullt mulig å ha en sameksistens mellom petro, reiseliv og fisk.

– Vi vil jo selvfølgelig ikke ødelegge naturen i området, og vi vil selvsagt bruke den absolutt siste teknologien for å utvinne ressursene som ligger der, sier Johansen.

Ingen Bodø-kommentar

Odd Emil Ingebrigtsen, administrerende direktør i Bodøregionens Utviklingsselskap, Brus, registrerer at søsterforeningen i Tromsø ikke ønsker å være med på laget i kravet, men ønsker ikke å kommentere saken – ennå.

Felles stemme

– Vi har sendt ut invitasjon til næringsforeningene i hele Nord-Norge for å om mulig samles til én nordnorsk stemme – og før vi har fått gjennomført det ønsker jeg ikke å si noe om det Tromsø har bestemt seg for, sier Ingebrigtsen.

– Vil det bety noe at landsdelens største næringsforeningen ikke er med?

– Som sagt – før vi har et endelig tekstforslag og ser hvor stor oppslutning vi får så vil jeg ikke kommentere saken, sier Ingebrigtsen.