Etter en meget god sesong i 2015/2016, hvor Tromsø alpinpark hadde ei omsetning på rundt 6,8 millioner og et driftsmessig overskudd på 2,4 millioner kroner, ble det av kommunen besluttet å øke investeringsbudsjettet 10 til 20 millioner kroner. Dette for å sikre et moderne og sikkert snøproduksjonsanlegg i parken.

Etter planen skal investeringene gjennomføres i 2017/2018-sesongen.

Pengene kom dog med forutsetningen at anlegget klarer å vise at de kan betjene kostnadene for en ytterligere investering. Dersom ikke anlegget leverer et driftsresultat på 2,5 millioner, vil de ikke se snurten av de ekstra 10 millionene.

IKKE NÅDIG: Avdelingsdirektør ved kommunens avdeling for kultur, næring og idrett, Bjarte Kristoffersen, forteller at Tromsø alpinpark er nødt til å levere dersom de ønsker å få de ekstra millionene. Dårlig vær er ingen unnskyldning.

Været den siste tiden har vært labert, og alpinparken har ennå ikke fått åpnet alle løypene. Selv barneløypa har vært stengt i periodene det har regnet mest. Det spøker med andre ord for et godt resultat.

– Vedtaket om å øke investeringsbudsjettet har ingen klausul som fritar anlegget fra å levere dersom været er dårlig. Klarer de ikke å oppnå et driftsresultat på 2,5 millioner, får de ikke pengene, slår avdelingsdirektør ved kommunens avdeling for næring, kultur og idrett, Bjarte Kristoffersen, fast.

– Ser ikke mørkt på det ennå

Daglig leder ved Tromsø alpinpark, Rune Kufaas, er imidlertid fremdeles optimistisk.

OPTIMIST: Daglig leder ved Tromsø alpinpark, Rune Kufaas, tror de vil klare å levere et driftsresultat på 2,5 millioner kroner, tross lite snø.

– Vi ser ikke mørkt på dette ennå. Vi hadde enorme oppstartskostnader forrige sesong, og har for så vidt lavere kostnader i år enn i fjor som følge av det. Og jeg tror selv at Kong Vinter vil gjøre sitt inntog om ikke altfor lenge, sier Kufaas.

I fjor var det svært høy aktivitet i parken i januar og delvis i februar, mens mars og april var roligere.

– I slutten av fjorårets sesong var vi helt fortvilet. Det var nesten ikke folk her i april. Jeg tror vi vil se en forskyvning av sesongen i år, hvor de to siste månedene blir de mest aktive – hvor skihungrige entusiaster løper til fjells når snøen kommer, forteller den daglige lederen.

Kun en ting vil hjelpe

Så langt i år har det – tross mye regnvær – snødd godt på toppen av fjellet i Kroken, men grunnet utfordringer med snøproduksjonen har de ennå ikke klart å åpne turløypa eller slalåmløypa.

– På toppen har vi hatt så mye som tre meters snødybde i snøfangerne våre i år. Snø er ikke et problem over kote 300, men da vi ikke har snøkanoner i de lavere delene av løypene, har vi ikke kunnet åpne heisene. Vi vil jo ikke at folk skal sette seg fast på fjellet og ikke komme seg ned, sier Kufaas.

Ifølge Kufaas er det bare en løsning på de siste årenes ustabile vinterklima.

– Vi må få bygd ut snøproduksjonsanlegget med de pengene vi har fått tildelt. Hadde vi hatt anlegget på plass i dag, ville vi åpnet for lenge, lenge siden.

Kommunen positiv

Kufaas forteller videre at økonomien til anlegget så langt i år ser ganske grei ut, tross dårlige besøkstall.

– Vi har hatt mange forhåndssalg, så sånn sett tror jeg vi skal klare å levere greit – selv om sesongen blir dårlig, sier han.

Dette bekrefter Kristoffersen.

– Salgstallene på sesongkort har vært bra. En periode med dårlig vær, hvor kun bamseløypa til tider har vært åpen, påvirker helt klart "dropin-tallene", men likevel betyr ikke det nødvendigvis et dårlig resultat, sier han, og fortsetter:

– Det er dog altfor tidlig til å si noe om resultatet for sesongen nå.

Avdelingsdirektøren sier likevel at perioder med gode forhold vil kunne gi høye dagomsetninger, og dersom det kommer godt med snø, kan resultatet bli veldig godt.

– Men klart - dersom det fortsetter som nå, så ser det ikke lyst ut.