Tirsdag formiddag ble det kjent at lederen i LO i Tromsø hadde trukket seg med umiddelbar virkning etter at det kom fram at han ikke kunne redegjøre for et pengeløp på til sammen 277.000 kroner fra perioden 2013–2016. Det får distriktssekretæren i LO Troms til å reagere.

– Det er alltid alvorlig med slike svikt i rutinene som gjør at slikt som dette er mulig. Dette er overhodet ikke noe vi ser på med toleranse, sier Synnøve Søndergaard.

Etterspurt regnskap i flere år

– Hvordan kan dette ikke ha blitt oppdaget før nå med tanke på at det har pågått siden 2013?

– Det er et godt spørsmål. Jeg har i alle de aktuelle årene (journ.anm. 2013, 2014, 2015 og 2016) etterspurt årsberetning med regnskap fra LO i Tromsø. Til tross for at jeg har purret flere ganger, har jeg verken fått protokoller fra styremøter eller regnskap, som det i vedtektene heter at de skal levere. Jeg har også bedt om å møte styre flere ganger uten at det har skjedd. Det er vel også grunnen til at det sittende styret har tatt sin del av ansvaret og en av grunnene til at man må få på plass rutiner rundt økonomien, sier Søndergaard.

Ikke opp til sentralt å politianmelde

Søndergaard sier det ikke er aktuelt for LO sentralt å eventuelt anmelde, det er opp til den lokale organisasjonen selv.

– Det var et tydelig vedtak i representantskapet mandag på at de vil komme tilbake til det med å eventuelt politianmelde forholdet. De lokale organisasjonene til LO styrer selv innenfor deres gitte rammer og vedtekter. Nå må de sørge for å få økonomien på plass og sørge for at noe sånn som dette ikke skjer igjen, sier Søndergaard.

Tett fokus fremover

Den tidligere lederen har betalt tilbake pengene som ikke kunne gjøres rede for. LO i Tromsø har hentet inn en statsautorisert revisor, som sammen med årsmøtevalgte revisorer, vil revidere regnskapene for 2013, 2014, 2015, og 2016.

– LO sentralt er selvsagt ikke involvert i den daglige driften til de lokalene organisasjonene. Det er opp til de tillitsvalgte. Det er derimot helt klart at jeg kommer til å ha tett fokus på dette fremover, og jeg håper en ekstern revisor har muligheten til å revidere regnskapene fra de aktuelle årene innen årsmøte, selv om det er kort frist, avslutter Søndergaard.