Det 5-årige masterstudiet – som til nå har vært et prøveprosjekt – havner dårligst ut i en undersøkelse foretatt av Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT).

Aller nederst

Totalt deltok 45 studiesteder i spørreundersøkelsen. Her ble studentene bedt om å gi poeng fra 1–5 for sitt syn på utdanningen.

På 42.-plass havnet det lokale masterstudiet for 5.–10. trinn med en score på 3,4 poeng. To hakk lenger ned – på 44.-plass – ligger studiet for 1.–7. trinn med 3,3 poeng. Begge studiene har Universitetet i Tromsø som tilholdssted. Aller nederst finner vi studentene på det desentraliserte, samlingsbaserte studiet som kun fikk 2,8 poeng.

Mest fornøyd er studentene på Steinerhøyskolen som gir hele 4,8 av 5 mulige poeng.

Minst fornøyde

NOKUT-undersøkelsen avdekker også at de største lærerutdanningene har de minst fornøyde studentene.

Dekan ved institutt for lærerutdanning og pedagogikk, Sonni Olsen, sier at kritikken fra studentene overrasker.

– Vi har allerede igangsatt arbeidet med å finne årsaken til at så mange er negative.

– Her er vi i tett dialog med de tillitsvalgte. Så langt har vi ikke lykkes å konkludere, men håper å finne årsaken(e) så raskt som mulig, sier Olsen.

Hun presiserer at Tromsø har stått bak det som til nå har vært et prøveprosjekt. Fra neste studieår, skal alle lærerstedene gå over til det 5-årige masterstudiet.

Ifølge Olsen har tromsøstudentene scoret godt og gitt gode tilbakemeldinger siden prøveordningen startet i 2010.

Bare lovord

– Så langt har to kull fullført studiet. Resultatene har vært gode og masteroppgavene interessant lesning. Samtlige har vært etterspurt i arbeidsmarkedet – noe som har vært positivt.

– Derfor kom undersøkelsen til NOKUT som en stor overraskelse.

Sonni Olsen ser med interesse på hva den interne undersøkelsen vil gi av svar.

Har tatt tid

– Men dersom jeg skulle tippe, tror jeg studentenes forventninger kan ha vært for høye.

– Hva angår det desentraliserte studiet, som er et heltidsstudie, men hvor studentene jobber ulikt, ser vi at det har vært vanskelig å holde trykket oppe med bare én samling i måneden. Her har vi tatt grep og lokalisert studiet til Alta, med en snarlig utvidelse til tre andre byer. Det har slått positivt ut og blitt et løft for mange.

Fått oppmerksomhet

Sluttelig trekker Sonni Olsen fram at det underveis har vært nødvendig å gjøre justeringer i det nasjonale utviklingsprosjektet som ligger i 5-årsstudiet.

– Masterstudiet har fått stor oppmerksomhet – også politisk. Blant andre har kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen fulgt prosessen nøye, sier dekanen.

Til nettavisen Khrono sier Røe Isaksen at konklusjonene i undersøkelsen til NOKUT gir viktige og interessante funn, men også grunn til bekymring.

Til nettstedet erkjenner Isaksen at pilotprosjektene på en del områder er dårligere enn grunnskolelærerutdanningen.

Statsråden ser heller ikke bort fra at de negative resultatene kan skyldes innkjøringsproblem, men påpeker samtidig at 5-årsstudentene er veldig ettertraktet arbeidskraft.