Nordmenn er nummer tre i verden når det kommer til kaffedrikking, og det er i Nord-Norge som vi drikker aller mest.

Derfor er det kanskje ikke en så gæren satsing som Frei Rønningsbakk og Tromsø Kaffebrenneri står bak når de åpner et helt nytt "kaffetempel" i den gamle Skancke-gården i Veitasenteret.

Se bildekarusell i vinduet over!

Fra brenning til servering

– Drømmen og målet har vært å kunne fortelle hva kaffe faktisk, helt fra brenningen til serveringen, forteller innehaver Frei Rønningsbakk.

Det er i de gamle Intersport-lokalene ut mot Storgata som den nye kaffestova skal holde til. Rønningsbakk viser iTromsøs utsendte rundt i lokalene, som både skal inneholde serveringsdel, brenneri og bakeri.

Åpner i mars

Rønningsbakk møter iTromsø ikledd malerbukse og vernesko. Han er i full ferd med å male, sparkle, møblere og på alle mulige måter sette lokalene i stand.

– Nå har jeg gjort det jeg kan gjøre, så nå er det opp til andre å gjøre lokalene ferdige elektrikere, rørleggere og så videre, sier han.

Han håper at kaffebrenneriet skal kunne åpne dørene i begynnelsen av mars.

Stor egeninnsats

– Jeg tror vi er i rute, men det er som sagt utenfor vår kontroll om møbler og annet utstyr blir ferdig og levert i tide, sier han.

Serveringsstedet i Nordbyen blir Rønningsbakks andre, fra før har han et utsalg på Nerstranda.

Begge stedene er bygget opp stein på stein av ham selv og noen få støttespillere.

– Det er mange hundre arbeidstimer som er lagt ned, og vi har samlet på oss ting og utstyr underveis som vi kan bruke i virksomheten, forteller han.

Fødselshjelp fra huseieren

Det er med andre ord ikke veldig store investeringer som ligger bak etableringene.

– Vi har ikke satset så mye penger, det har mest gått i egeninnsats, sier den daglige lederen.

Han skryter av huseieren til de nye lokalene.

– De har vært veldig fleksible og behjelpelige med ting som vi har trengt bistand til, sier han.

I lokalene skal som sagt kundene kunne se både brenning av bønner, baking av brød, samt tilberedning av kaffe.

Historiefortellere

– Lokalene skal være veldig åpne slik at publikum kan følge med hvordan kaffe blir laget, forteller han.

Det er ifølge kaffeentusiasten i tiden at mat- og drikkeinteresserte skal kunne følge hele prosessen fra start til mål.

– Det er nok samme tankegang som eksempelvis mikrobryggeriene har. Om man skal kunne skape seg en nisje, så må man stå ut fra de store og ha en egen historie å fortelle, sier han.

To-tre ansatte på sikt

Planlagt åpningsdato er i begynnelsen av mars, og til den tid skal lokalene møbleres og dekoreres, brenneovnen skal trimmes, det vesle bakeriet skal på plass, og serveringspersonale skal hyres inn.

– Jeg skal selv være "bakmann" som skjøtter brenning og baking, så skal vi ha baristaer som serverer publikum kaffe og brød. Jeg regner med at vi blir to-tre stykker som jobber her, sier Rønningsbakk.