Norsk laks er ekstremt populært i Italia, og Salmone Norvegese finner du stort sett på samtlige matbutikker der nede.

Du finner også et vell av oppskrifter på hvordan du lager laks for å passe inn i italienske mattradisjoner.

Når jeg har drevet oppskriftsjakt, har jeg lagt merke til at det er tre ting som italienerne gjerne serverer sammen med den rosa norske fisken, nemlig purreløk, spinat og mandler.

Laks med gulrot, spinat og purre

300 g laksefilet uten skinn

1 pose fersk spinat

1/2 purreløk (bunnen)

1 stor gulrot

2 dl kyllingkraft

1 ss hvetemel

Salt, pepper, muskatnøtt

SMØRDAMPING: Gulrøtter og purreringer stekes lett i smør.

Skrell gulrøtter og skjær i staver. Skjær purre i tjukke ringer.

Fres først gulrøttene lett i litt smør. Deretter legger du i purreringer med den butte delen ned. Stek purren lett og snu den forsiktig etter et minutt eller to. Hell på 2–3 ss vann og legg på lokk og vent til gulrøttene er myke.

ROSA SOMMERFUGLER: Skjær laks i såkalte «butterflies»med et snitt i fileten som nesten går gjennom. Brett inn de to sidene.

Skjær laksen i to «butterflies». Del fileten i to, og skjær et dypt snitt nesten helt gjennom hver bit. Brett deretter ut hver «vinge» til en kotelett.

Stek laksen lett i smør i en middels varm panne noen minutter på hver side. Sett til side.

Fres spinaten i litt smør til den faller sammen. Rør inn hvetemel, hell på kyllingkraft. Kjør med stavmikser, kok opp og la spinatstuingen bli tjukk.

Krydre med salt, pepper og revet muskatnøtt.

GRØNTFÔR: Fersk spinat freses i litt olje, så heller man på buljong, litt hvetemel og koker opp. Kjør med stavmikser.

Laks med purre, mandel og chili

300 g laksefilet uten skinn

1/2 purre (toppen)

1/3 rød chili

100 g mandelspon

1/2 ts hvetemel

1 – 2 ts balsamico

1 – 2 ts vann

Salt, pepper, estragon

LETTSTEKT: Lakse-sommerfuglene skal stekes på svak varme, og ikke få særlig til stekeskorpe.

Skjær laksen i to butterflies. Stek lett i smør og sett til side.

Rist mandelsponene i varm og tørr stekepanne. Hell over i en skål og sett til side.

NØTTESMAK: Spov mandel stekes i en tørr og het stekepanne. Smaken og konsistensen blir veldig mye bedre enn om man kun bruker "rå" mandel.

Hakk og fres purreløk og chili i litt olivenolje. Strø over litt hvetemel, rør inn vann og balsamico. Kjør med stavmikser.

I begge rettene legges laksen på toppen av kremen/pureen.

Deretter stables/strøs de øvrige ingrediensene på topp.

Man kan gjerne servere presset kokt potet sammen med laksen – og i glassene vil en god og litt «feit» Soave passe veldig godt.

MANDELDEKKE: Laksefileten legges på en puré av purre, chili og balsamico, og toppes av ristede mandelspon og tørket estragon.

Buon appetito!