Etter at rundt 40 kremasjoner nå er gjennomført er kirkevergen og hans ansatte klare til å vise fram krematoriet ved Sandnessund gravlund på Kvaløya.

Musikk og taler

– Vi er tre fra kirkelig fellesråd som skal være til stede. I ovnsrommet skal vi vise hvordan ovnen fungerer, i seremonirommet Nordlyssalen for å fortelle om muligheter og anledninger det kan brukes til og om kisterommet og vaskerommet. Alle rommene i krematoriet blir åpne, sier kirkeverge Nils Opsahl.

Det blir åpent hus mellom klokken 10 og 14. Ordfører Kristin Røymo skal stå for den offisielle åpningen. Det blir musikalske innslag, og byens tre store tros- og livssynsorganisasjoner Den norske kirke, Human-Etisk Forbund og Alnor, skal holde taler.

Tror på økt kremasjonsandel

– De har vært med i prosessen hele veien. Tromsø kirkelige fellesråd som driver krematoriet og drifter seremonirommet, skal informere. Vi vet ikke hvor mange som kommer, men vi har bestilt marsipankake til 120 mennesker, og brus, kaffe og te, sier Opsahl.

Til tross for at Tromsø har vært uten krematorium i mange år ligger andelen kremasjoner på 37 prosent i året. Kirkevergen ser ikke bort fra an andelen nå vil øke.

– Jeg tror Tromsø som en åpen og moderne by tenker alternative begravelsesmåter. Kremasjon muliggjør urnenedsettelser, navneminnelund som vi jobber med og askespredning. Kremering er 100 prosent miljøvennlig.

Diamant av kremasjonsaske

Et norsk firma markedsfører på nettet muligheten for å bruke kremasjonsasken til minnediamant, både fra tobeinte og firbeinte, som et alternativ til grav.

– I aske er det mye karbon, dette separeres og legges i et trykk kammer. Og under ekstremt trykk og varme skaper vi en unik diamant. I naturen tar denne prosessen millioner av år, teknologien får denne prosessen til å skje i løpet av 10–12 måneder, skriver firmaet på nettstedet, som også tilbyr seg å lage en ekte diamant av kremasjonsasken fra avdøde kjæledyr.

Kirkeverge Nils Opsahl er klar på at dette er noe de ikke kan anbefale.

– Vi vil ikke gi ut asken dersom vi vet at folk skal bruke den til å lage en diamant. Jeg synes ikke det er greit.