Det er budskapet fra kommunalminister Jan Tore Sanner – som var i Tromsø fredag for å legge fram sin stortingsmelding om bærekraftige byer og sterke distrikt.

Må spille på lag

Tromsø er i en særstilling når det kommer til byvekst. Som en av få byområder vil man kunne få ta del i et omfattende samarbeid med staten – og få en såkalt "byvekstavtale".

– Det er en avtale som vi per nå har inngått med de fire største byene, og som nå også skal kunne gis til Tromsø og noen få andre områder sørpå, sier Sanner.

I byvekstavtalen deltar staten i et spleiselag med kommune og fylke om arealplanlegging, sentrumstiltak, boligutviklingsstrategier og andre "by-tiltak". I tillegg vil kollektivtrafikk kunne være en del av pakken.

– Det krever imidlertid at alle involverte parter spiller på lag – kommune, fylke og stat. Da vil man kunne få en slik avtale, påpeker Sanner.

Ikke kun transport

En såkalt bymiljøavtale, som Tromsø nå skal forhandle med staten om for å bygge vei- og miljøtiltak, vil kun være en del av en mer omfattende samarbeidspakke.

– "Tenk Tromsø" dreier seg hovedsakelig om transport. En byvekstavtale er noe mye mer, sier Sanner.

I en byvekstavtale skal det satses sterkere på

* kollektivtrafikk

* sentrumsvekst

* byfortetting

* boligbygging

* næringsutvikling

– Vi ønsker å gi sterkere støtte til knutepunktene som byene er, sier Sanner.

Krever nye arealdelplaner

For å omfattes av en slik byvekstavtale er det også nødvendig at Tromsø får på plass en ny arealdelplan for kommunen.

– Om man har en foreldet arealdelplan vil det være veldig utfordrende for en kommune dersom for eksempel en næringsaktør ønsker å flytte virksomhet dit, sier Sanner.

Han peker på at svært mange kommuner i Norge – hvorav Tromsø er én – har arealdelplaner som er eldre enn ti år gamle.

STORTINGSMELDING: Jan Tore Sanner, kommunalminister, la fram sin stortingsmelding om bærekraftige byer og sterke distrikt på en pressekonferanse i Tromsø fredag. Foto: Ronald Johansen / iTromsø