Etter LO-ledelsen informasjonsmøte i går kveld, lukket medlemsforeningene dørene og avholdt et ekstraordinært møte. Der ble det besluttet å politianmelde LO-styret og kreve Kristine Larsens - nestleder og fungerende leder i LO Tromsø - umiddelbare avgang.

På vegne av fagforeningene, opplyser Erik J. Jørgensen, Jørn Lorentzen, Stig Strande og Marianne Johnsen at medlemsforeningene har en stor bekymring rundt dagens situasjon og at de derfor har valgt å gå til politianmeldelse.

- På informasjonsmøtet i går kom det frem at daværende nestleder Kristine Larsen i tillegg til leder Ronny Johansen har hatt disposisjonsrett til organisasjonens konti siden 2013. Det betyr at hun burde avdekket forholdene langt tidligere, forklarer Jørgensen, som er leder i Fagforbundet avd. 177 Tromsø kommune.

Fagforeningene som stiller seg bak anmeldelsen er Fagforbundet UNN Tromsø, Fellesorganisasjonen Tromsø, LO IT Troms Kraft, Tromsø elektrikerforening, Postkom Nord-Norge, Norsk sjømannsforbund nord, Fagforbundet avd. 177 Tromsø kommune, Handel og kontor Troms og Norsk arbeidsmandsforbund avd. 9 nord.

Kritiserer vedtaksbrudd

Jørgensen opplyser at medlemsforeningene i tillegg ser svært alvorlig på ledelsens håndtering av media.

Mandag gikk daværende leder av organisasjonen, Ronny Johansen, av med umiddelbar virkning etter at en gjennomgang av organisasjonsregnskap viste at han ikke kunne redegjøre for 277.000 kroner. Johansen har senere tilbakeført beløpet til organisasjonens konti.

Det ble på mandagens møte vedtatt at media skulle holdes unna. Likevel ble det dagen etter sendt ut ei pressemelding av Kristine Larsen og uten at styret eller representantskapet ble informert på forhånd.

Pressemeldingen ble utformet av Kristine Larsen med hjelp fra LO sentralt og distriktssekretær i LO Troms, Synnøve Søndergaard.

- Vi skjønte at medietrykket vil bli for stort og ikke ville la seg håndtere. Kristine utformet derfor et forslag til ei pressemelding. Hun konfererte med undertegnede og LO sentral underveis. Innholdet i pressemeldingen er i tråd med det vedtak representantskapet fattet og som er protokollert, sier Søndergaard.

Kristine Larsen har så langt ikke svart på iTromsøs henvendelser.

Oppdaget mulig mislighold

Under representantskapsmøtet i LO Tromsø i november ble det klart at organisasjonen ikke har levert reviderte regnskap siden 2013.

Ragnhild Størseth Hakkebo og Tor Giæver, som begge ble valgt inn i fjor, fikk av representantskapet ekstraordinære fullmakter til å gjennomgå regnskapene og gjøre de klar til revisjon. Det var da det mulige misligholdet først ble oppdaget.

– Oppgaven årsmøtet hadde gitt oss ble stadig mer omfattende, etter hvert begynte det ene liket etter det andre å falle ut av skapet. Vi har de siste månedene drevet omfattende granskingsarbeid på fritiden vår. Vi måtte flere ganger etterlyse vedtak og be om hjelp fra ledelsen, men det tok lang tid å få svar, sa Hakkebo til iTromsø torsdag kveld.