Ifølge Rikardsen forlot nemlig de siste knølhvalene og spekkhoggerne fjordene og sundene rundt Tromsø i slutten av januar.

– Det er fritt for hval her, og det har det vært i flere uker nå, sier Rikardsen.

Svært må sjanser for å se hval

12. februar skrev Nordlys at flere av de store operatørene i Tromsø da ennå solgte hvalsafari-turer, men kalte det «fjordcruise».

– Det reklameres det med muligheten for å se hval. Det har bekjente av meg bekreftet, som følte seg lurt etter en tur ut i forrige uke. Jeg har også vært og sett litt på nett, og uten å nevne navn, er det flere av operatørene som ennå arrangerer turer, men har byttet navn på dem. Likevel er det bilder av hval som skal lokke folk med, forklarer Rikardsen.

Han påpeker at sjansene for å se hval nå er minimale.

– De er svært små. Det er like sannsynlig å se hval nå som om sommeren. Man kan jo treffe på en eller annen hval, men det er gjerne en springer eller nise, og det er jo ikke det folk ønsker å se, legger han til.

LES OGSÅ: Hvalene er på vei vekk (For abonnenter)

Tordentale på Facebook

I et innlegg på sin Facebook-side skriver Rikardsen følgende:

«Hørte at enkelte turoperatører fortsatt tilbyr hvalsafari her utenfor Tromsø! (iallefall gjorde de det i forrige uke, og ser at man fortsatt kan melde seg på turer hos noen ...) Dette er i så fall etter min mening å lure intetanende turister og melke kua lenge etter den er gått tom! Sannsynligheten for å se kval her utenfor nå er omtrendt like stor som om sommeren, dvs svært liten. Man kan være skitheldig å tilfeldigvis treffe på noen slengere, men normalt ser man lite eller ingenting (om man ikke regner med niser da ...) Knølkvalene og spekkhoggerne forsvant herfra i slutten av januar, og i februar har det så godt som vært helt tomt! De som fortsatt kjører turer fra Tromsø bør i det minste slutte å reklamere som om det skal være «hvalsafari», men heller være ærlig å kalle turen hva den faktisk er «kystsafari», så ødelegger man ikke i lengden for seg selv eller resten av næringa.»

LES OGSÅ REPORTASJEN: De barske beistene i bakgården vår (For abonnenter)

– Ødelegger for seriøse aktører

– Jeg mener å drive sånn ødelegger for mer seriøse aktører som faktisk gir seg når hvalene går videre, og ikke minst kan det være med å gi Tromsø, som reisedestinasjon, et dårlig rykte. At turister som kommer hit føler seg lurt, det er slettes ikke heldig, sier Rikardsen.

Leder av Visit Tromsø-regionen, Chris Hudson, opplyser at de anbefaler operatørene å ikke selge hvalsafari nå, da de har fått flere tilbakemeldinger på at det ikke er hval rundt Tromsø nå.

– Det er urettferdig overfor kundene å love dem at de skal få se hval når man vet at de har gått sørover. Om man imidlertid kaller turene for «kystcruise» eller «kystsightseeing» blir det noe annet.

– Mange har omdøpt turene allerede, men reklamerer for dem med bilder av hval. Hva tenker du om det?

– Det er på grensen. Det er viktig å snakke med kundene og forklare at det er veldig sjelden å se hval nå. Det viktigste er at operatørene er ærlige med kundene, sier han.