Gjennomsnittlig kvadratmeterpris på brukte eneboliger i Troms var i 2015 22.108 kroner, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Tirsdag formiddag gikk iTromsø gjennom de brukte boligene som da lå ute for salg på finn.no. Enkelte boliger viste seg å ha en kvadratmeterpris langt under gjennomsnittet for 2015, på tross av at dette er "gammelt" og innbefatter hele Troms, ikke bare Tromsø.

Det er likevel tydelig at de billigste boligene, sett ut fra pris per kvadratmeter, ofte er større eneboliger, gjerne et stykke utenfor bysentrumet.

AVVEINING: Dersom man har et budsjett, må man ta en avveining av hva som er viktigst for en: større plass eller sentrumsnærhet, sier megler Tom Eirik Larsen i DnB. Her med daglig leder Ruth Norstrøm i DnB Eiendom.

Megler Tom Eirik Larsen i DnB Eiendom jobber med salget av Sommarøyveien 17, en av de billigste boligene på markedet dersom man ser på kvadratmeterprisen.

– For å bruke et litt slitt uttrykk fra meglerstanden: det er markedet som bestemmer prisen. Boligen på Sommarøya har en teknisk verdi på 3,7 millioner, og markedsverdien var satt til 3.230.000 i henhold til takst. Grunnen til avviket mellom de to er faktorer som beliggenhet. Det er ganske enkel matematikk, er ikke markedet villig til å betale prisen, må vi justere den, sier han.

Larsen er helt tydelig på at jo nærmere sentrum og tromsøya man kommer, desto høyere blir prisen.

– Det som presser prisen opp er hvor sentralt boligen ligger. Jo nærmere Stortorget, desto dyrere. Der har man alt av fasiliteter, nærheten til mange jobber og butikker. Men så er det noen som ønsker seg ut av byen fordi det er mer landlig, mens andre må ut av byen for å nå budsjettet sitt. Hvis man har et budsjett å forholde seg til, så har man enten muligheten til å kjøpe ei leilighet i ei blokk eller kanskje et rekkehus. Man har også mulighet til å skaffe en større bolig som ligger mer landlig til. Man må ta en avveining på hva som er viktigst for en, sier han.

Små boliger

Dersom man derimot ser på totalprisen, og ikke kvadratmeterprisen, ser lista over Tromsøs for tiden billigste boliger veldig annerledes ut.

Her er tendensen små boliger, gjerne i borettslag eller leilighetsbygg.

– Boligpriser, som alle andre markedspriser, bestemmes av tilbud og etterspørsel, sier førsteamanuensis ved Handelshøgskolen ved UiT, Espen Sirnes.

– Når tilbudet er begrenset og det er økning i etterspørselen, vil prisene stige. En effekt, når man tenker at de billigste boligene er små boliger, er at det er så mye konkurranse at en del er nødt til å gå ned i antall kvadratmeter for å få bolig. Da øker prispresset for små boliger. Det er ganske typisk at små leiligheter har høy kvadratmeterpris, fortsetter han.

FØRSTEAMANUENSIS: Espen Sirnes fra Handelshøgskolen ved UiT.

Han mener at rundt 1,5 millioner, som den billigste boligen ligger på, heller ikke er så mye når man ser på de rentekostnadene man vil få på den.

– Hvis man betaler tre prosent rente på dette i året, og man får 28 prosent av dette trukket fra skatten, gir det en årlig kostnad på 32.400 kroner. Dette tilsvarer 2.700 kroner i måneden. Det er ikke så høy pris med dagens rentenivå, men så får man heller ikke så mye for prisen. Skulle man hatt en tilsvarende leiehybel, måtte man sannsynligvis betalt mer, mener han.

Høyere kvadratmeterpris

MEGLER: Jonas Bergersen i Sne.

Megler Jonas Bergersen i Sne står for salget av flere av boligene på Tomasjordnes.

– Tomasjord er ikke generelt et billigere område. Da Tomasjordnes Brygge ble gjort om til selveier, fikk området det løftet det trengte. Prisen per kvadratmeter vil naturlig nok være høyere på små leiligheter, men de er ofte også nyere. På de fleste eneboligene i Tromsø vil jeg regne 22.000 kroner per kvadratmeter som lavt. Dette er ikke gjengs i Tromsø. Her ligger vi nok heller rundt 37.000 kroner per kvadratmeter, sier Bergersen.

For å finne en billigere bolig er svaret "enkelt":

– Man må gå ned i størrelse, eller gå ut av bysentret og ut på landet. Små enheter blir ekstra overpriset i markedet når det er høyt press på boligprisene. Da er det noen som må redusere på investeringskostnaden ved å gå ned i størrelse, sier førsteamanuensis Espen Sirnes.

– Men hvis man kjøper en bolig som er akkurat stor nok, kan man ikke bo der så lenge.