I fjor mottok Hålogaland lagmannsrett 51 saker mot 37 året før. Dette er i utgangspunktet tvister som er behandlet både i fylkesnemnda og i tingretten, men som likevel må gjennom en ny runde i domstolen.

– I tillegg fikk vi inn et 20-tall saker som omhandlet barn og foreldre, daglig omsorg og samvær. I sum var økningen på betydelige 40 prosent, sier Arild O. Eidesen.

Når det gjelder straffesaker, var det en liten nedgang i antallet. Samtidig presiserer lagmann Dag Nafstad at det likevel er de sivile tvistene som er tidstyven.

– Vi snakker ofte om omfattende prosesser hvor tvisten gjelder flere forhold. I slike saker går ukene og månedene fort.

Dag Nafstad ser med bekymring på at samtidig som sakene vokser i omfang, er det snakk om full, fornyet prøving.

– Dessuten opplever vi at dommerne har en mer aktiv rolle i saksforberedelsen, i tillegg til at vi skal forsøke å forlike tvistene.

Utfordringer i vente

Med tanke på at det foreslås kutt i bemanningen, kan utfordringene fremover blir deretter.

– Her er det også nødvendig å trekke fram domstolens omfattende samarbeid med andre aktører – lekdommere, sakkyndige, advokater, påtalemyndigheten, vitner og ikke minst tolker.

– I sistnevnte kategori er behovet økende. I fjor ble det brukt 74 tolker i et 40-talls saker. Disse tolket på 23 språk – mest arabisk, russisk, portugisisk og somalisk, sier Nafstad.