Bilbergerne står på gjennom hele døgnet for å holde veiene åpne. Viking Tromsø har hatt opp mot 40 berginger hver dag siden fredag og mannskapet har fått liten tid til å hvile.

Fullt trøkk

Busser, vogntog og bilister har slitt enormt med å tilpasse seg værendringene som inntraff fredag.

– De polare lavtrykkene kommer fort, og kort tid etter er man i gang med de første bergingene. Det blir ingen tid til å forberede seg for plutselig er vi og førerne midt oppi det, sier daglig leder Gøran Karlsen i Viking Tromsø.

SKLED: Denne bussen skled inn i et gjerde ved Gåsværveien mandag.

Trykket av berginger som begynte å komme inn fra fredag har vedvart gjennom hele helgen og ut i den nye uken.

– Det har ligget på mellom 30–40 berginger i løpet av dagen siden det første polare lavtrykket inntraff. Vi har hatt alle våre biler i drift til enhver tid for å få unna alle våre oppdrag, poengterer Karlsen.

Ikke over enda

Mandag var også en svært hektisk dag for bilbergerne og tirsdag ser ikke ut til å bli så veldig mye roligere.

– Det har vært enormt travelt, men vi har bare vært nødt til å ta ei berging av gangen. På mandag gikk det i ett fra 03.00 til midnatt, sier daglig leder i Viking Tromsø.

Da iTromsø snakket med Viking på tirsdag, hadde de 12–13 bergingsoppdrag på vent.

– Utfordringene har stått i kø. Det har vært utforkjøringer, minibusser har satt seg fast og busser og vogntog har satt seg fast på de utroligste plassene, påpeker han.

I TRØBBEL: Dette vogntoget satt seg fast ved Skjernes kiosk på mandag.

Varierte oppdrag til ulike tider på døgnet er fasiten for bilbergerne. På nattetider er det utenlandske vogntog som sliter og på dagtid er det hovedsakelig personbiler og busser som har det verst.

– Det er rundt 13 personbiler som blir berget for hver buss eller vogntog. Det at bussene sliter er mer forståelig enn at vogntog skal slite, når du ser på de spenstige traseene bussene må ferdes i, påpeker Karlsen.

37-timersskift

Gøran Karlsen daglig leder i Viking Tromsø har stått på og har knapt vært ute av bergingsbilen siden fredag. Det gjelder flere av de ansatte som har hatt skift på godt over et døgn og med kort tid til neste skift.

– Jeg er veldig fornøyd med innsatsen. Mannskapet har hatt ekstremt lange dager og det står stor respekt av jobben de har lagt ned, slår han fast.

Det blir lite eller ingen tid til hvile og de få pausene som blir tatt er på bensinstasjoner for å få seg en matbit.

– De mest krevende bergingene kan ta opptil tolv timer og på den tiden har det samlet seg opp mer å gjøre. Selv har jeg så vidt vært i seng de siste dagene og den lengste økta mi var på 37 timer, sier Gøran Karlsen.

Leiebiler

De populære turiststrekningene har vært av de travleste for bergingsselskapet og da er det leiebiler og utenlandske turister som må berges.

– Vi har berget rundt fem-seks leiebiler hver dag siden fredag. Det har vært spesielt mye å gjøre på strekningen ut mot Sommarøy. Det viser at turistene er dårlig skolert for å kjøre på vinterføre, sier lederen i Viking Tromsø.

SKLED: Denne bussen skled inn i et gjerde ved Gåsværveien mandag. Foto: Tipser