Konstituert direktør, Odd Arne Paulsen, sier at prosessen inngår i statens avbyråkratiseringsreform hvor hele statsforvaltningen har fått pålegg om å se på utgiftene.

Stort budsjett

Konstituert universitetsdirektør: Odd Arne Paulsen.

– For inneværende år er vårt budsjett på vel 3,2 milliarder kroner. Da blir kutt på rundt 60 millioner kroner over fire år nokså ubetydelig. Likevel er det isolert snakk om mye penger, konstaterer Paulsen.

Han presiserer at hovedadministrasjonen tildeler midler til de ulike områdene på universitetet. Deretter blir det opp til hver enkelt institutt- eller fakultetsledelse å disponere pengene.

Ikke oppsigelser

– Vi snakker sånn sett ikke om oppsigelser, men dersom regjeringen utvider kuttperioden ut over fire år, kan det bli aktuelt.

– Da må vi se på hvordan ressursene brukes og om det er mulig å drifte med færre hoder. Derfor blir administrasjonen gått etter i sømmene for å se på innsparingsmuligheter, sier Paulsen.

Ikke over 30 prosent

Han forsikrer at prosessen ikke blir gjennomført uten medvirkning fra de ulike administrasjonene.

– Dessuten skal mye forankres i universitetsstyret.

Odd Arne Paulsen sier at det også er bestemt at andelen administrativt ansatte ikke skal overstige 30 prosent av den totale staben. I dag ligger UiT like under det.

Mer effektive

– Målet er å bli mer effektive. Kort sagt innebærer det at vi må få mer standardiserte tjenester og like nivå i organisasjonen. Digitalisering er en rød tråd i dette.

– I forhold til studentene, snakker vi om å kutte i en rekke skranketjenester og i stedet innføre ett servicetorg.

– Videre jobbes det med å effektivisere studieadministrasjonen.

Samler midler

Økonomidirektør Eli Margrete Pedersen sier at kuttene ikke vil påvirke driften.

– Her har vi omdefinert en rekke budsjettposter som samlet utgjør rundt 60 millioner kroner. Dette blir midler som skal brukes til reinvestering i bygg og infrastruktur, blant annet IT, sier Pedersen.