Det var en alvorstynget daglig leder i Kvitebjørn Varme som tok lekkasjen nærmere i øyesyn i Storgata ved Stortorget. Hun ønsker ikke å spekulere i hva som kan være årsaken til lekkasjen, og vil avvente resultatet av undersøkelsene.

– Det er alvorlig det som har skjedd, det er det ingen tvil om, sier hun.

Gransker lekkasjen

IKKE I GÅGATA: Jan Klo kunne konstatere at det ikke var fortausvarmen til Gågaten AS som førte til vannlekkasjen.

I fjor sommer og høst la Kvitebjørn Varme ned fjernvarmerør gjennom hele Storgata. Rørene skal sørge for at varmt vann fra forbrenningsanlegget på Skattøra gir varme til boliger, næringsbygg og kontorlokaler.

At det kokende vannet bare vel et halvt år etterpå fosser ukontrollert ut, kom svært overraskende på Kvitebjørn Varme-ledelsen.

– Vi vet ikke når lekkasjen oppsto. Vi har vi stengt ned vanntilførselen til begge rørene på hele denne strekningen. Vi må grave opp for å finne ut hva som har skjedd. Vi setter ned en granskingsgruppe som skal se på hva som har skjedd, og for at det ikke skjer igjen, sier Trude Ørpetvedt.

Hele Storgata

SKREMT: Eier av Rogers-bygget, Roger Michalsen, var skremt over det som skjedde.

Asfalten sprakk opp og grunnen sank ned i bakken på de to stedene lekkasjene hadde skjedd. Både politi og brann og redning kom etter hvert til Storgata. Også representanter for Kvitebjørn Varme var til stede, samt folk fra kommunen.

I løpet av onsdag formiddag ble det satt opp sperringer rundt området hvor det varme vannet hadde sprengt seg opp fra rørene som ligger nedgravd hele under Storgata.

Investerer halv milliard

HULL: Det oppsto hull i asfalten og gategrunnen der lekkasjen oppsto.

Kvitebjørn Varme investerer 250 millioner kroner i forbrenningsanlegg og 250 millioner kroner i fjernvarmenettet. Ferdig utbygd skal det kunne levere over 160 GWh, som tilsvarer et varmeforbruk til over 12.000 boliger.

I Kvitebjørn Varmes forbrenningsanlegg på Skattøra skal restavfallet fra byens husholdninger brennes. Energien skal brukes til å lage varmt vann. Vannet holder rundt 100 grader når det sendes gjennom kilometer på kilometer med fjernvarmerør som de siste årene er lagt ned i bakken på store deler av Tromsøya.

15 år lang avtale med kommunen

Før jul ble det kjent at Kvitebjørn Varme og Tromsø kommunen inngår avtale om å levere fjernvarme til kommunale bygg.

Avtalen, som har en varighet på 15 år, forplikter Kvitebjørn Varme til å dekke kommunens behov for vannbåren varme til oppvarming, ventilasjon, varmt tappevann og gatevarme til kommunale bygg som tilknyttes ordningen.