Salget av snøfresere har vært stabilt godt i februar, men reparasjoner av maskinene har tatt seg kraftig opp etter at de polare lavtrykkene inntraff.

– Når snøen det kommer så mye snø på kort tid, så blir det slitasje på snøfreserne. Det resulterer i reparasjon og mer arbeid på verkstedet, sier Yngve Bjørklund, daglig leder i Eide Motor.

– For øyeblikket har vi fem fresere inne for reparasjon. Det betyr høy trafikk på verkstedet gjennom hele dagen, poengterer Bjørklund.

Hektiske tider

REPARERER ETTER SNØFALL: Hos Eide Motor i Tromsdalen har Yngve Bjørklund, Vidar Solvik og lærlingen Kamil kø av snøfresere til service etter det store snøfallet i februar.

Snøfallet har ført til hektiske tider for flere bransjer i Tromsø.

– Det blir mye mer trykk på verkstedet når det er raskt værskifte. Etter de polare lavtrykkene har vi merket en klar økning i reparasjoner og på etterspørsel av deler, påpeker Hugo Hanssen, butikksjef på Maritim Center.

Handler etter forholdene

Da det snødde som verst i helgen, opplevde Byggmekker Per Strand Tromsø et oppsving i salget av snøryddingsutstyr.

– Det virker som at tromsøværinger handler først når snøen kommer, sier Ronny Karlsen daglig leder i Byggmakker-butikken.

Det kan være stor forskjell på nytt og gammelt utstyr, og det gamle utstyret blir som regel ikke byttet ut før det allerede er ødelagt.

– For å spare både rygg og armer, anbefaler jeg å investere i nytt utstyr fremfor å tviholde på det gamle, sier Karlsen.

Dårlig forberedt

På verksted: Yngve Bjørklund, daglig leder i Eide Motor, har flere snøfresere inne på verkstedet. Det kommer av at stadig flere velger å reparere fremfor å kjøpe ny.

– Alle vet at det kommer snø i Tromsø, men ikke når den kommer. Vi ser at noen velger å kjøpe nytt utstyr før jul, mens de aller fleste kjøper nytt når snøen har lagt seg, påpeker Hugo Hanssen.

Bjørklund hos Eide Motor forklarer at det er vanlig at slitasjeskader på snøfresere oppstår på denne tiden av året.

– Når det kommer så mye snø at folk må frese opptil fire ganger for dag, med en maskin som ellers ikke er i bruk så ofte, er sjansene store for at det kan oppstå slitasje på flere av delene, sier han.

Varierende salg

– Vi har solgt rundt 200 snøfresere fra oktober til nå. Det er vi fornøyd med ut fra forholdene som har vært. Det har vært et godt trykk nå i februar, og det har gått ut en 20–25 maskiner, sier Hanssen.

Hos Eide Motor har salget av snøfresere vært stabilt sammenlignet med de to siste vintrene. Men i februar har de solgt mer av noe annet.

– Vi har solgt noen snøfresere, men det har vært større etterspørsel av ATV. Vi har faktisk solgt flere motorsykler enn vi har solgt snøfresere, sier Yngve Bjørklund.