En trailer fullastet med nærmere 50 tonn fisk, som skulle fra Tromvik til Danmark, holdt torsdag kveld på å tippe utenfor det bratte partiet i bakkene opp fra Grøtfjord.

Traileren skled bakover og sakset, og stoppet i autovernet – det eneste som hindret den enormt tunge lasten fra å tippe over kanten på stupet.

Bilberger Gøran Karlsen var raskt på stedet, men innså raskt at han ikke ville få traileren opp uten bistand.

– Den henger og balanserer utenfor asfaltkanten, og det eneste som stopper den fra å tippe over er et autovern som ikke tåler tyngden. Vi har imidlertid sikret det nå, og det er ingen umiddelbar fare for at den skal rause over, men dersom vi begynner å røre på traileren, blir det raskt farlig igjen, sier Karlsen, og fortsetter:

– Dersom vi skal få dratt bilen opp, må vi har tungt materiell på plass for å sikre hengeren.

Første gang på 20 år

Den type tungbergere var imidlertid ikke tilgjengelig, da både Viking og andre lokale bilbergere har hatt nok å holde fingrene i de siste dagene.

– Vi så oss derfor nødt til å be Forsvaret om assistanse fredag formiddag. En av mine ansatte har tidligere jobbet i Forsvarets bergingsbataljon på Bardufoss, og det var slik vi fikk ideen, forteller Karlsen.

Etter et par timer bekreftet bergingsbataljonen at de sender to tungbergere for å bistå i arbeidet.

Det er første gang i løpet av Karlsens 20 år som bilberger at han har vært nødt til å be Forsvaret om hjelp.

– Hadde det vært mulighet for assistanse fra andre bilbergere, er jeg sikker på at vi hadde klart dette selv, men alle har hatt nok å holde fingrene i de siste dagene.

– Bare i går var jeg selv og hentet fem biler som hadde problemer i Kattfjord, før jeg kjørte til Tromvik og plukket opp en der, så bar det tilbake til Kattfjord for å hente to til. Jeg var i Tromvik bare 30 minutter før traileren kjørte seg fast og sperret veien. Det kunne blitt katastrofalt, legger han til.

Skred sperrer veien

Traileren som sperrer veien, isolerer de tre bygdene Grøtfjord, Tromvik og Rekvik.

Etter planen skal bergingsarbeidet begynne fredag ettermiddag, men selv om Forsvaret får opp kjøretøyet, blir nok ikke veien åpnet før lørdag ettermiddag.

Langs samme strekning er det nemlig også gått et snøskred som sperrer veien. Vegvesenet anslår at veien åpnes igjen lørdag klokken 18.00.