I forrige uke ble nesten 5.000 eksstudenter fra årene 2014–2015 bedt om å svare på spørsmål om sin arbeidssituasjon og hvordan de vurderte egen utdanning.

Fullt tilgjengelig

Problemet var bare at hele gruppen fikk tilgang til innloggingsdataen til hver enkelt. Det gjorde det mulig å ta undersøkelsen på nytt via andre og på den måten påvirke resultatet.

Prosjektleder for undersøkelsen, Joakim Wold Nylén, sier følgende til nettavisen Khrono:

– Informasjonen som er tilgjengelig, er anonymisert. Derfor er ikke personopplysninger åpen for andre. Det er altså ikke mulig å se hvem som har deltatt eller hva som er svart. Men det er mulig å svare på nytt på vegne av andre. Det er uheldig, erkjenner Nylén.

Ikke et stort problem

Han tror ikke dette er et stort problem, men universitetet jobber med å hindre at brukerne kan gjøre det.

– Dersom noen svarer på undersøkelsen på vegne av andre, vil passordet bli brukt opp. Det betyr at den det er svart på vegne av, vil få en melding om at undersøkelsen allerede er besvart når vedkommende logger seg inn. Det har vi ikke fått tilbakemeldinger om, sier Nylén til nettavisen.

Største prioritet

Kommunikasjonsdirektør Asbjørn Bartnes uttaler at personvern har største prioritet på universitetet.

– Vi har vært i kontakt med vår leverandør som forsikrer at ingen persondata eller svar er blitt synlig for andre.

Marte Seland, leder ved Studentparlamentet, sier at dette er en uheldig situasjon og at dette ikke skal skje.

– Hittil har det ikke blitt oppdaget noen falske svar, men det er svært viktig at studentene tar kontakt dersom de får beskjed om at undersøkelsen allerede er besvart, sier hun til nettavisen Khrono.