Eiendomsutvikler i bresjen for miljøsertifisering

– Vi har et miljøfokus og ser at flere og flere leietakere, spesielt offentlige etater, er opptatt av miljøvennlige bygg når de skal leie arealer. Og de ønsker dokumentasjon på det. Vi ønsker derfor både å gjøre en markedstilpasning og ta et samfunnsansvar, sier direktør Kenneth Bless i AS Pellerin.

Samarbeid om miljøløft

Selskapet er blant Tromsøs største eiendomsutviklere. De leier ut 15 bygg med 65.000 kvadratmeter areal og rundt 140 leietakere. Miljøsertifiserte bygg skal bidra til å redusere ressursbruken og klimagassutslippene.

Da Pellerin laget innendørs sykkelparkering i Skippergata 35-39, ble det fanget opp av Framtiden i våre hender (FIVH).

– Vi har hatt flere møter med dem om å ha et litt større miljøløft. Vi er i gang med å miljøsertifisere egen organisasjon, som vil være ferdig til sommeren, så skal vi sertifisere alle utleiebyggene. Dermed oppsto ideen om å legge til rette for at leietakerne også miljøsertifiseres, sier markedssjef Morten Tidemann og eiendomssjef Robert Mentzoni Lund i AS Pellerin.

Går foran

Nå har Pellerin, FIVH og kommunen innledet et samarbeid med sikte på å få alle 15 byggene sertifisert som Miljøfyrtårn.

– Vi går foran med å miljøsertifisere byggene og håper vi også får med leietakerne. Vi legger alt til rette for at de kan bli Miljøfyrtårn.

Blant tiltakene for å oppnå Miljøfyrtårn-status, legger Pellerin blant annet til rette for innendørs sykkelparkering med lading av elsykler, garderober med dusjmuligheter, optisk kildesortering av avfall, effektivisering av energibruken og LED-belysning. Gamle, utrangerte oljekjeler byttes ut med fjernvarme.

Søker om prosjektstøtte

– Vi legger til rette for alle våre 140 leietakere. Vi startet prosessen i 2013 og har fått på plass optisk sortering med søppelcontainere og pappresse i alle innendørs avfallsrom. Dette har vi gjort i samarbeid med Remiks. Det siste avfallsrommet blir ferdig til sommeren. Dermed slipper vi måser og forsøpling utendørs, sier Lund.

Kommunen har på vegne av initiativtakerne sendt søknad til Miljødirektoratet om støtte til miljøprosjektet.

– Det ligger mye egeninnsats bak dette prosjektet. Vi er avhengige av å få med leietakerne og hjelp til tilrettelegging hvor FIVH kan bidra. Så vidt vi vet er det ingen eiendomsaktører som har gjort noe lignende, sier Morten Tidemann.

Mindre klimagassutslipp

Prosjektet er diskutert med stiftelsen Miljøfyrtårn som synes prosjektet er veldig spennende og ønsker å være med som en faglig bidragsyter underveis i prosessen.

Et grovt anslag viser at de rundt 2.000 personene som jobber i byggene har et gjennomsnittlig CO₂-utslipp på to tonn i året, gjennom transport, energibruk i bygg og innkjøp på arbeidsplassen. Miljøgevinsten av miljøsertifisering for de 15 utleiebyggene er stipulert til 800 tonn mindre utslipp av klimagasser årlig, tilsvarende en reduksjon på rundt 20 prosent.

SKIFTES UT: Markedssjef Morten Tidemann i AS Pellerin i fyrrommet i Strandgata 41 (gamle postkontoret). Fyrkjelen skal bort og oppvarmingen erstattes med fjernvarme. Når bygget er ferdig restaurert til høsten skal kommunen flytte inn. Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø
AVFALLSROM: Her jobbes det med å lage innendørs avfallshåndertering i et eget rom i Søndre Tollbodgate. Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø