I 48-åringens forklaring fortalte han inngående om sin egen narkotikavirksomhet. Mannen skal ha eid et profesjonelt kjøkken fram til 2011, da han ble arbeidsledig.

Han begynte da både å selge og bruke amfetamin og opparbeidet seg etter hvert et stort kriminelt nettverk.

– Jeg hadde svært gode kontakter i miljø, sa han i retten.

Tatt i 2013 og 2014

Han skal ha møtt den tiltalte kvinnen (38) fra Lillehammer i 2013, og hun skal ikke visst at han drev omfattende narkotikavirksomhet.

– Vi ble etter hvert kjærester, men hun trodde ennå jeg drev kjøkkenet. Jeg brukte det som skalkeskjul for det jeg drev med, forteller han.

Han ble imidlertid tatt for besittelse av både amfetamin og cannabis i Hammerfest samme året.

– Da skjønte hun at jeg hadde noe på siden. Jeg la alle kortene på bordet da jeg igjen ble tatt i Alta året etter, forteller han.

Snart var kvinnen involvert i mannens lyssky aktivitet, ifølge 48-åringen.

– Hun fikk aldri lønn, men vi tok noen turer sammen og hun videreformidlet meldinger fra meg til de andre, sier mannen.

Han beskriver de to andre tiltalte som nære venner, men ikke som samarbeidspartnere i en organisert gruppe.

– Jeg har vanskelig for å se det sånn. Det er sånn miljøet fungerer, sa mannen.

Møtte Tromsø-mann i 2014

På et Tromsø-besøk i 2014, skal mannen ha møtt den 45 år gamle Tromsø-mannen.

– Jeg hadde ikke noe sted å bo fordi hotellene var fullbooket. Gjennom en felles venn ble jeg satt i kontakt med ham. Jeg fikk sove på sofaen hans, og lærte der at han ble brukt som narkotikadepot av andre miljøer fordi han var, eller han trodde han var, strafferettslig utilregnelig. Da er det tryggere å la han ta vare på varene, forklarte han.

Rettspsykiater Steinar Nilsen og rettspsykolog Knut Waterloo følger saken, og vil som sakkyndige, avgi en rapport om Tromsø-mannens tilregnelighet i løpet av rettssaken.

Ifølge 48-åringen synes han tromsømannen ble behandlet dårlig av narkomiljøene i byen, og la derfor igjen 30–40 gram amfetamin og to-tre plater hasj (en plate tilsvarer 100 gram hasj, journ.anm.).

- Vi ble enige om at skulle forsøke å selge det. Om det gikk bra, så skulle han få mer. Avtalen var at han skulle sitte igjen med 20 prosent av fortjenesten.

Medga lederrolle

Selv satt 48-åringen igjen med resten av fortjenesten.

– Men man må påkoste i hvert fall 30–35 prosent i kostnader tilknyttet distribusjon, i tillegg til innkjøpsprisen uansett om man sender det i posten eller frakter det på andre måter nordover. Mesteparten ble sendt med posten, opplyste han.

– Når du sier kostnader tilknyttet distribusjon, mener du at du betalte for dette og ikke gjorde det selv, spurte aktor Tor Børge Nordmo.

– Ja, man må få noen til å pakke det og sende det, eller frakte det oppover, svarte mannen.

Konfrontert av statsadvokat Tor Børge Nordmo på hvorvidt han instruerte Tromsø-mannen om hvordan stoffet skulle deles opp og selges, svarte mannen ja.

– Solgte mer hasj enn metamfetamin

Selv om mannen erkjenner straffskyld for narkotikavirksomheten, bestrider han at mengden er så stor som Troms politidistrikt og aktoratet mener.

Mannen er tiltalt for å ha organisert omsetning av minst 7,5 kilo metamfetamin i Tromsø.

– Jeg forklarte i avhør at det var mest hasj og marihuana det gikk i her oppe, men de var ikke interessert i det. Jeg kan gå med på at det er to kilo, og da tar jeg i, sa han, samtidig som han understreket at gramprisen politiet har lagt til grunn for salget av stoffet i Tromsø var altfor lav.

– Så dårlig forretningsmann er jeg ikke. Hvorfor skulle jeg selge stoff i Tromsø om jeg kunne tjent mer på å selge det på Ski, 20 minutter utenfor Oslo? Fortjenesten på å selge det i Tromsø var høyere enn for å selge det i Oslo. Her kunne man tjene 200–250 kroner per gram hasj, eller 12.000 kroner per plate, og mellom 500-1.000 kroner grammet metamfetamin, forklarte han.

I Tromsø skal han blant annet ha tatt imot en sekk med ti kilo hasj i Telegrafbukta og levnet det hos Tromsø-mannen for videresalg.