– Vi støtter ny belysning av Tromsø domkirke og Kirkeparken med inntil én million kroner fra Sparebanken Nord-Norges gavefond, sier konserndirektør Petter Høiseth i Sparebanken Nord-Norge.

Ser penere ut

Dagens lyskastere er gammeldagse og ruvende i Kirkeparken. Hver stolpe er utstyrt med fire store, skjemmende lysarmaturer. I den nye lysplanen for Kirkeparken og domkirka skal det settes opp i alt 18 lysstolper, med det siste innen moderne lysteknologi.

– De nye LED-lysene er integrerte i stolpene. De vil gi bedre lys, vi slipper armaturene, det ser mye penere ut og lysstolpene blir mindre synlige i Kirkeparken, sier prosjektleder Henriette Jordheim i Tromsø kommune.

Kirkeverge Nils Opsahl i Tromsø kirkelige fellesråd er strålende fornøyd med bankens sjenerøse pengegave.

– Dette blir et kinderegg; vi får bedre lys på kirkefasaden, gatene og gangstiene i Kirkeparken. Vi søkte banken om midler og om de ville ta vår andel av kostnadene. Vi fikk positivt svar på at de ville finansiere belysningen, som er den største enkeltkostnaden. Jeg ble veldig glad da vi fikk søknaden innvilget, sier Opsahl.

Gave til byens befolkning

i nytt lys: Både domkirka og Kirkeparken vil fremstå i et helt nytt og bedre lys når de nye lysmastene er på plass.

Sparebanken Nord-Norge starter i mai med ombyggingen i Rødbanken-kvartalet og riving av Meland-gården. For banken handler støtten til belysning også om byutvikling.

– Belysningen er viktig for Rødbanken-kvartalet, og det er naturlig for oss å bidra til byutviklingen. Vi skal både være med å utvikle byen og ta vare på de gamle byggene vi har, sier Høiseth.

– Det blir først og fremst en gave til byens befolkning, supplerer Bjørn Kristiansen, byggherreansvarlig i Sparebanken Nord-Norge for Rødbanken-kvartalet.

Men med pengegaven fra banken får kirkevergen frigitt budsjettmidler til også å male domkirka, slik at den skinner enda mer i all sin prakt, når de nye lysene tas i bruk.

Anleggsstart i mai

lysdesign: – Belysningen skal vise fram Storgata, Kirkeparken og kryssende gater som det viktigste området i sentrum. I Kirkeparken får Tromsø domkirke hovedfokus, heter det lyskonseptet som er valgt. De gule fargene viser lysspredningen.Illustrasjon: Dronninga Landskap

– Vi har som mål å få domkirka malt i løpet av året. Kostnadene er så pass høye at jobben må ut på offentlig anbud først, sier Opsahl.

I fjor høst ble entreprisen på gågata og Kirkeparken forkastet fordi det bare kom ett tilbud. Nå er ny anbudskonkurranse gjennomført og snart blir det avgjort hvem som får oppdraget.

– Jeg regner med vi er i gang i løpet av mai. Vi er ett år på etterskudd, men vi har fått knadd prosjektet bedre nå. Vi regner med å være ferdige til jul, sier Jordheim.