Tromsø er en av byene i Norge med høyt antall overskridelser av svevestøvforekomster. I dag finnes det bare to målestasjoner som gir folk oppdatert informasjon om luftkvaliteten, og hvilke helsemessig betydning luftkvaliteten kan ha for utsatte grupper.

Åtte elevgrupper

I disse dager er elevene i Forskerklassen på Kongsbakken videregående skole i ferd med å klargjøre måleapparater som de skal bruke utover vinteren og våren, for å samle inn data om luftkvaliteten.

– Vi sliter med GPS-en. Så måtte vi file litt for å få plass til delene i boksen, sier Nora Mølmann, Oda Slettjord og Ann-Kristin Schleis, mens de holder dataene fra sensorene opp på pc-en.

De siste ukene har åtte grupper i Forskerklassen bygd og programmert hvert sitt apparat med sensorer som de skal bruke for å samle inn data om luftkvaliteten. Måleapparatet består av en innebygd GPS, støv-, luftfuktighets- og temperaturmåler, og et minnekort.

Samarbeidsprosjekt

– Boksen kan vi henge på skolesekken for å måle mens vi går til og fra skolen, eller ta med når vi er ute på fritida, forteller jentene.

Luftmålingsprosjektet er et samarbeid mellom Skolelaboratoriet i Realfag og Teknologi ved UiT, Norsk institutt for luftforskning (NILU), Meteorologisk institutt, Nordnorsk Vitensenter og Kongsbakken videregående skole.

Formålet er å måle luftkvaliteten ulike steder i byen, spesielt langs skoleveien, for å undersøke hva det er som skaper dårlig luft og mye svevestøv, og hvor det er verst.

Alle luftdata skal legges ut på nettsiden http://luft.cs.uit.no/ hvor hvem som vil kan følge med hvor mye støv det er langs skoleveien.

Skryter av elevene

Tirsdag var det full aktivitet i Forskerklassen med å få alle instrumentene i sensorene til å fungere.

– Vi må kode sensorene, det er vanskeligst, synes Nora, Ann-Kristin og Oda.

Fredag starter elevene med å ta i bruk måleutstyret.

– Det går kjempebra. Elevene har bygd og programmert alt selv, med et par utfordringer her og der. Hver gruppe har bestemt seg på hva de vil undersøke, og 26. april skal elevene presentere funnene sine på UiT, sier stipendiat Bjørn Fjukstad ved Institutt for Informatikk på UiT.

Faglige utfordringer

Elevene i Forskerklassen går andre året på Kongsbakken. I fjor bygde de en liten satellitt som de sendte opp fra rakettskytefeltet på Andøya.

– Det er første gang vi måler luft og er en videreføring av det de gjorde med satellitten. Dette er med på å gi elvene faglige utfordringer, samtidig som de er med på faktisk forskning. Dataene de samler inn skal brukes av en mastergradsstudent på UiT, sier lektor Joachim Knutsen.

Selv om veiene er dekket av snø akkurat nå, har det ikke noe å si for måleprosjektet.

– Målingene fortsetter utover våren, da vil man se forskjell fra snø til bare veier. Det blir spennende å se om de får utslag på instrumentene, sier Bjørn Fjukstad.