Lisa Simone skal hylle sin mor Ninas musikk, og det med to konserter på Kulturhuset 15. og 16. mars. Der får hun selskap av Tromsø Storband, som nå gir ut konsertplata de spilte inn sammen med Simone i Tromsø for to år siden.

– Jeg gleder meg til å komme tilbake til Tromsø, som i hjertet mitt har blitt et av mine hjem. Jeg kunne aldri ha drømt om å komme så langt nord med musikken, og i tillegg danne et så fint samarbeid med et lokalt band, sier den amerikanske sangeren til Feedback.

– Det skjedde nor magisk

Simone anser den kommende ukes konserter som en gjenforening – både med bandet hun har spilt inn plate med, og publikummet som har møtt opp på hennes tidligere Tromsø-konserter.

Sangeren forteller at plateinnspillingen som ble gjort under hennes forrige opptredener i Tromsø, ikke var planlagt.

– Da jeg startet øvingene, foran konsertene sammen med Tromsø Storband, skjedde det noe magisk. Denne magien utspilte seg senere på scenen, og det virket logisk å gjøre en innspilling sammen med bandet, etter at Fred og Øyvind (Bakkeby Moe, journ.anm.) kom med en forespørsel, sier Simone.

– Låtene er som mine søsken

– Var det utfordrende å etablere et samspill med Tromsø Storband, tatt i betraktning at dere ikke har hatt så mye tid sammen?

– Nei, egentlig ikke. Når man gjør hva man elsker, og mestrer sitt fag, er det utrolig hvor raskt man kan skape noe vidunderlig sammen. Jeg er en veldig spirituell person, og tror at det var skjebnebestemt at jeg skulle møte Fred og bandet, mener Simone.

– Hvorfor er det viktig for deg, å tolke din mors musikk?

– Musikken vi spiller er én side av hvem jeg er. Min mors låter er som mine søsken. Jeg ønsker å gjøre ære på disse, og bære arven etter hennes musikk videre. Jeg anser dette som både en plikt og en glede.

– Fikk Lisa på kroken til rett tid

Tromsø Storbands musikalske leder, Fred Glesnes, har selv vært involvert i hvert steg av plateproduksjonen. Glesnes omtaler det som «skrekkelig stas» at Lisa Simone har valgt å bruke et Tromsø-band til å forevige hennes mors klassikere.

– Det sier litt om hva som bor i bandet vårt, at vi har klart å skape en så god «connection» med en artist av Lisas kaliber. Akkurat nå er Lisa i Tyskland, hvor hun spiller i kveld – med et anerkjent band som har en langt større maskin i ryggen, enn Tromsø Storband har, sier Glesnes.

Simones karriere har nå tatt skikkelig av internasjonalt, ifølge storband-lederen.

– Vi fikk nok Lisa på kroken til rett tid, og denne plateslipp-konserten har vi jobbet for å få til i lang tid. Plata skulle etter planen komme med posten i dag, så den rekker i alle fall fram i tid til konsertene neste uke.

Føler ærefrykt

Den musikalske lederen forteller at Tromsø Storband har holdt seg nær de originale arrangementene, på Nina Simone-klassikerne som tolkes både på plate og på de kommende konsertene.

– Arrangementene vi bruker er transkribert fra opptakene med Nina Simone. Stilmessing er dette grei skuring for oss, da vi er vante med å spille denne typen musikk. Vi føler allikevel en viss ærefrykt, da vi tross alt gjør Nina Simones musikk, og det er hennes datter som ønsker å hedre sin mor, avslutter Glesnes.