Jon Iver Eira Tellefsen (35) gikk fredag innom Sami Shop som har slått seg opp utenfor Radisson Blu i Tromsø.

– Jeg gikk inn for å se hva de solgte. For det meste var det falske billigprodukter. Det er ille nok, men så så jeg at de solgte runebommer tegnet på med sprittusj. Runebommer var hellig i samisk naturreligion og ble brukt av sjamaner. Å selge en overpriset, dårlig kopi på en turistforretning er ugreit for å si det mildt. Mye av det Sami Shop selger skamferer samisk kulturarv, og er kulturell misappropriasjon – altså misbruker de samiske kultursymboler.

TRADISJONELL: Du får også kjøpt runebommer laget på tradisjonelt vis på Sami Shop. Her viser Jarle Trulsen fram en runebom til 28.000 kroner. Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø

Autentisk

Tromsø-mannen mener man burde gi turister et autentisk møte med samisk kultur.

– Det skylder vi turistene enten de er nordmenn eller utledninger. Tromsø skal være en samisk by, og da må vi kunne presentere ekte samisk håndverk hvis noen vil drive en samisk suvenirforretning. Ikke dårlige «fake»-produkter til blodpris.

– Det at de har klart å plassere vogna rett utenfor Radisson er imponerende, og det skal de ha skryt for.

Autentisk

Jarle Trulsen er eier av Sami shop. Han er ikke enig med kritikken fra Tellefsen.

Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø

– Det blir ikke en mindre autentisk runebom av at den er tegnet med tusj. Hvorfor ble fargene på runebommer før i tiden laget med bær og ting i naturen? Jo, fordi de hadde ikke tusj. En runebom blir ikke mindre autentisk av den grunn.

Han forteller at de også selger runebommer laget på tradisjonelt vis på forretningen. For den må du ut med klekkelige 28.000 kroner. En tusj-runebom går fra 1.500 kroner.

– Det er ikke et marked for å kun ha «duodji» tradisjonelle håndlagede produkter, ettersom de er langt dyrere. Derfor selger vi også rimeligere produkter, og vi forsøker å ha halvt om halvt i butikken.

Trulsen har selv laget runebommene med tusj.

– Jeg har levert runebommer til band, barnehager, skoler og senest til NRK og helgens MGP-sending. Hvorfor skal man da ikke få selge de til turister, spør han retorisk.

RASER: Jon Iver Eira Tellefsen (35) raser mot Sami Shop som selger runebommer tegnet med sprittusj. Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø

Han forteller at Sami shop omsetter for fem millioner kroner årlig, med butikker i Tromsø, Oslo og på Heia.

– Det hender vi får reaksjoner på at butikken og at vi selger samiske suvenirer, men som regel kommer det fra norske miljø, ikke samiske.

Trulsen har stått i stormen før. Han var arrangør for Kiwi da de hadde en samling i Tromsø med grønne samekofter.

– Jeg visste ikke noe om koftene, men leide ut lavvoer og sto for resten av opplegget.

«Fake»-produkter

Tellefsen synes ikke det er noen trøst at de også selger tradisjonelle runebommer

– Runebommer bør ikke selges i en suvenirforretning, og selv om de også har tradisjonelt håndverk, så gjør ikke det opp for at de selger «fake»-produkter som luer og skallebånd som er et virvar og sammensurium uten stedstilhørighet, slik tradisjonelle samiske klær skal ha, sier han.

– Kan man ikke selge autentiske ting, så bør de heller la være.

RUNEBOM: Her er to av runebommene tegnet på med sprittusj. Det er uproblematisk, mener Sami Shop-eier, Jarle Trulsen. Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø