Ramberg skal fremover invitere utbyggere inn i byutviklingskomitémøtene for å presentere deres prosjekter i Tromsø. Målet er tettere dialog mellom næringsliv og politikere, samt å få politikerne i byen involvert i prosjekter på et tidligere tidspunkt i prosessen.

– I dag er politikernes verktøykasse for påvirkning i byutviklingssaker ganske begrenset. I praksis kan vi kun si «ja» eller «nei» til prosjekter. Vi sier ja til veldig mye allerede i dag, men det vil være positivt å komme tidligere inn i en prosess og gi innspill til utbyggerne om hva som er viktig for kommunen, og hvilke prioriteringer vi har.

– Ofte vil små endring tidlig i et prosjekt kunne gjøre at prosjektet blir mye bedre, uten at man nødvendigvis trenger å gjøre store endringer, påpeker Ramberg.

Ulike syn

Komiteelederen tror mer dialog vil gagne alle parter.

– Vi vil få muligheten til å gi hverandre innspill om hverandres behov og visjoner for Tromsø.

Nå oppfordrer Ramberg utbyggere til å ta kontakt med henne om de vil delta i et komitémøte.

– I dag er det i realiteten administrasjonen som presenterer de ulike prosjektene. Jeg tror det er positivt at utbyggerne også får mulighet til å legge fram prosjektene selv, sier hun.

Positiv

POSITIV: Bård Sverdrup er positiv til Rambergs initiativ. Han tror mer dialog vil gagne alle parter.

Hvert komitémøte vil etter planen starte med 30–45 minutter med en aktør fra næringslivet. To av dem Ramberg allerede har invitert er Gunnar Wilhelmsen og Bård Sverdrup.

Sverdrup i Totalrenovering gir tommelen opp for Rambergs initiativ.

– Dette er veldig positivt. Det er kjempemessig å få til tidlig dialog mellom utbyggere og politikere. Det gir felles forståelse. Det vil også skape forutsigbarhet for prosess og resultatet, noe alle er ute etter for ikke å kaste bort tid og penger, sier han.

Ganger alle

Sverdrup er enig med Ramberg i at politikerne kommer for sent på banen i dag.

– Alle er tjent med at utbyggerne tidligere kan få signaler fra politikerne, istedenfor at et prosjekt ikke blir godkjent i siste instans og man må starte fra «scratch» igjen.

– Jeg håper administrasjonen er positiv til ordningen. Det er tre parter her: Administrasjonen, politikere og utbygger. Alle har forskjellige interesser og ønsker, og med enkelte prosjekt kan det være vanskelig. Derfor er all dialog positiv, sier han.

Sverdrup vil legge fram Totalrenoverings plan for vervet i nordbyen i byutviklingskomiteen når de er ferdig med deres arkitektkonkurranse om prosjektet.