Tromsø blir den første byen i Nord-Norge som starter utdeling av Nalokson nesespray til akuttbehandling av opioid overdose.

En opioidoverdose er en akutt og potensielt dødelig tilstand som skyldes for høyt inntak av eksempelvis metadon, heroin eller morfinpreparater.

Nasjonal overdosestrategi

– Vi er glade for at vi får dette i Tromsø også. Dette skulle vi hatt for lenge siden og kunne reddet mange liv, sier Ingunn Langseth Olsen, prosjektleder i feltpleien på Sosialmedisinsk senter.

Hun og kollega Elin Fredheim jobber oppsøkende blant rusavhengige i midlertidige boliger, på hjemmebesøk, Kafé 103, Bymisjonen og Bukta hybelhus.

Bruk av sprayen inngår som en del av den nasjonale overdosestrategien, og inngår også i et forskningsprosjekt for å se virkningen av bruken. Nesesprayen er en opioidmotgift og kan reversere en opiumsoverdose og dermed kunne redde liv. Man trenger ikke være helsepersonell for å bruke den.

Topper overdosestatistikk

nesespray: Prosjektleder Ingunn Langseth Olsen med nesesprayen som kan redde liv ved overdosetilfeller.

I 2015 var det 289 overdosedødsfall i Norge, bare «slått» av Estland med flere. Av dem var 18 overdosedødsfall i Troms og seks fra Tromsø.

Tirsdag hadde Sosialmedisinsk senter besøk fra overdoseteamet i Trondheim for å få opplæring i bruk av nesesprayen. De har brukt den siden i fjor høst, mens Oslo og Bergen har hatt den i bruk siden 2014.

– Overdosestrategien startet i 2014 og varer ut 2017. Målet er å få ned antall overdosedødsfall hos rusavhengige. I Bergen ble antall overdosedødsfall redusert med 46 prosent fra 2014–2015. Sprayen kan brukes både som kameratredning av brukerne selv, av pårørende og ansatte innen rus- og psykiatrifeltet, sier Vibeke Kleveland, psykiatrisk sykepleier i helse- og overdoseteamet i Trondheim kommune.

Lære opp brukerne

Nesesprayen erstatter ikke annen livredning. Derfor skal man alltid ringe 113 (ambulansen) og gjennomføre lungeredning før bruk av sprayen. Sprayen er ikke farlig og hvem som helst kan bruke den.

– Både brukerne og personalet i rus- og psykiatriboligene vil få opplæring. Før vi deler ut sprayen til brukerne må de registrere seg for at vi kan kartlegge bruken og om den virker, sier spesialsykepleier Elin Fredheim på Sosialmedisinsk senter.

Viktig å være sammen

De prøver også å få de rusavhengige til å røyke heroin i stedet for å injisere den. Allerede i dag skjer det mye kameratredning blant de rusavhengige.

– Dette preparatet skulle vi hatt for lenge siden, det kunne reddet mange liv. Vi forteller brukerne om hvor viktig der er å være i lag når man ruser seg, og man trenger ikke være opiatavhengig for å havne i en situasjon hvor man kan hjelpe andre, sier Ingunn Langseth Olsen og Elin Fredheim.