I 2014 hadde finnmarkingen premiere på den kunstneriske forestillingen, som han selv kaller en folkeforsamling, i Harstad under festspillene.

Siden da har det bare blitt to andre oppsetninger, men nå er han klar for 11 på rappen i Tromsø under HTs vinger, der han skal gi sin analyse av dagens aktuelle temaer sett fra nord.

Vil åpne spørsmål

Men dette er ikke noe vanlig «brød og sirkus» hvor politikere får taletid.

– Jeg tror folk har et behov for å se, tenke og snakke politisk også innenfor kunsten. Det kan være stort og smått, og de politiske spørsmålene går på hvem som har makta og prinsipielle saker. Det kan være at Røkke ikke trenger å kjøpe alle fiskekvotene eller at Roar Dons ikke trenger å eie halve sentrum. Min agenda er å åpne disse spørsmålene og si at dette skal vi tenke og snakke om. Jeg tar definitivt et eget standpunkt.

Styrker HT

Selv er Sveen bosatt i Oslo, men har fått med seg mange av HTs forestillinger de siste årene. Han mener at han ser bedring i teaterets politiske standpunkter, gjennom forestillinger som «Havboka»

– Det har ikke vært et tydelig prosjekt for dem de siste årene, slik jeg ser det. Programmet som er nå er mer tilbake til røttene.

LES OGSÅ: Får Hollywood-roller fra soverommet i Tromsø (For abonnenter)

- Et tankekors

VODKA OG SIRKUS: Forestillingen er bare satt opp tre ganger tidligere, men er like aktuell i dag som for tre år siden.

Med seg som innledere til de 11 forestillingene er Roger Ingebrigtsen, Skjalg Fjellheim, Kristin Røymo, Torgeir Knag Fylkesnes, biskopen, Renate Larsen, Jan Gunnar Winther, Line Miriam Sandberg, Helga Pedersen, Kent Gudmundsen og Anne Husebekk.

Forestillingen er satt opp i prøvesalen, som er HTs minste scene med plass til bare 50 tilskuere.

– Det er et tankekors. Det kommer til å bli en sak for Nordtinget, sier Sveen, som har premiere på HT 23. mars.