Ifølge ManpowerGroups arbeidsmarkedsbarometer vil elleve prosentpoeng flere arbeidsgivere i Nord-Norge øke bemanningen fremfor nedbemanning i andre kvartal 2017. Det er best i hele landet.

– Vi må tilbake til 2011 for å se lignende optimisme i Nord-Norge. Dette er den sterkeste prognosen i landet. Det er virkelig gode nyheter for regionen, sier regiondirektør for Manpower i Midt- og Nord-Norge, Solveig Finboe, i en pressemelding.

Økning

Gjennom 2016 var de gjennomsnittlige bemanningsutsiktene i Nord-Norge på null prosent. Forrige kvartal opplevde Nord-Norge en økning på to prosent, mens de nå har fått en økning på hele elleve prosent.

– En svekket kronekurs har bidratt til vekst i reiselivsnæringen i Nord-Norge. I tillegg kommer økt aktivitet i havbruk og teknologi. Resultatet er en boom i regionens sysselsettingsforventninger, sier Finboe.

Føler seg sikrere

Arbeidstakerne i Nord-Norge frykter heller ikke nedbemanning. Ifølge arbeidsmarkedsbarometeret er det bare 15 prosent av arbeidstakerne i Nord-Norge som tror det er stor fare for å rammes av nedbemanning eller nedleggelse. Landsgjennomsnittet er for øvrig på 21 prosent.

– Arbeidstakerne i nord har fått en sterkere tro på jobbsikkerheten det siste året. Det hører med til historien at det er en noe høyere andel offentlig ansatte i nord enn landsgjennomsnittet, men forskjellen er langt fra stor nok til å forklare de store forskjellene i jobbtrygghet. Privat sektor bidrar også til de positive utsiktene, sier Finboe.