Brannsjef Øystein Solstad har fått kritikk fordi den lokale 110-sentralen ikke har to personer operative om natten. I Tromsø praktiseres ordningen med en sovende vakt – noe DSB mener er i strid med forskriftene.

Minimumskrav

Brannsjefen har påpekt økte kostnader når to personer skal ha døgnkontinuerlig vakt i sentralen. Det viser DSB en viss forståelse for – uten å imøtekomme Solstad & Co på noen måte.

I sitt svar sier direktør Cecilie Daae følgende:

– Det er i utgangspunktet ikke noe argument at Tromsø Brann og redning begrunner sitt vaktsystem med at det er få oppdrag på 110-sentralen om natten. Det er i seg selv uheldig fordi mengdetreningen til operatørene blir deretter.

Endrer ikke

– Selv om kommunen har funnet fram til en arbeidstidsordning som fungerer for ansatte og arbeidsgiver, endrer det ikke oppfatningen til DSB som mener at minimumsbemanningen skal bestå av to operatører – døgnet rundt.

Cecilie Daae begrunner det med operatørenes arbeidsoppgaver og ansvar, faren for overbelastning ved en stor eller flere hendelser samtidig og sårbarheten i at kun én operatør er på sentralen.

Tekniske innretninger

Her har brannsjef Øystein Solstad i tidligere redegjørelser til direktoratet sagt at Tromsø Brann og redning har intern varsling, nødnett og bærbare telefoner som en del av sikkerheten.

Dersom ikke en nødtelefon blir besvart, blir den umiddelbart viderekoblet til den sovende operatøren.

Kan «duppe av»

Her viser DSB til en hendelse hvor en operatør på en annen sentral «duppet av» og at det tok uakseptabel lang tid for innringer å få kontakt.

– 110-sentralen er en samfunnsfunksjon som må være forsvarlig organisert. Derfor står vi fast ved vårt krav om at også Tromsø skal ha to våkne operatører på vakt – døgnet rundt, sier Cecilie Daae.

Brannsjef Øystein Solstad har ikke svart på iTromsø sine henvendelser.

FÅR KRITIKK: Brannsjef Øystein Solstad. Foto: Tom Benjaminsen
110-SENTRALEN: DSB-direktør Cecilie Daae forlanger at Tromsø Brann og redning skal ha to operatører på vakt – også om natten da en har sovende vakt.