Tre uker etter at våpenamnestiet ble innført på landsbasis har politiet i Tromsø en hel kasse med gamle skytevåpen.

Plombering

– Vi har fått inn 43 skytevåpen så langt, for det meste haglgevær og rifler. Folk ser sitt snitt til å leve inn ulovlige våpen de har liggende, sier Stina Bakke Eriksen, konstituert seksjonsleder på kontrollseksjonen ved Tromsø politistasjon.

I amnestiperioden som varer ut mai måned kan folk levere inn ulovlige skytevåpen anonymt. Som alternativ til destruksjon er det mulig å søke om å få plombert våpenet, søke om få det registrert slik at det kan videreselges, eller søke om å få beholde våpenet selv.

Til Kripos for ødeleggelse

Politiet i Tromsø har fått to skytevåpen levert anonymt, en har søkt om plombering, mens ni har søkt om å få beholde våpenet.

– De aller fleste skytevåpnene blir levert til Kripos for destruksjon. Noen har levert inn våpen fordi de ikke har skap for oppbevaring av våpen. Vi ønsker at folk ikke skal ha våpen uten oppbevaringsskap. Flere av våpnene vi mottar er fra dødsbo, sier Eriksen.

Under våpenamnestiet i 2003/04 kom det inn 35.000 skytevåpen på landsbasis. I løpet av det forrige amnestiet i 2008 fikk politiet inn 7.000 skytevåpen.

Håper på flere

– I 2004 fikk vi inn 1.153 skytevåpen, mens i 2008 ble 224 sendt til destruksjon og 367 ble etterregistrert.

Alle som blir tatt med ulovlige våpen risikerer inntil to års fengsel. For grove tilfeller er strafferammen fire år.

Folk som benytter seg av våpenamnestiet risikerer ikke tilbakekall av våpenkortet eller avslag på fremtidige våpensøknader, sier politiet til NTB.

– Vår håper på flere innleverte våpen. Det er bare å ringe for å avtale time for levering, sier Stina Bakke Eriksen.