Kent Gudmundsen (H) sier at regjerings- og samarbeidspartiene har satt av 35 millioner kroner i neste års statsbudsjett. For Troms sitt vedkommende dreier det seg om 870.000 kroner.

Få søkere

– Bare en uke før fristen går ut, sitter fylkesmannen igjen med drøye halvmillionen. Det er midler som skal fordeles, men som ingen har søkt om å få, sier Gudmundsen.

Han presiserer at hver enkelt barnehage kan søke om svømmekroner.

– Til nå har vi praktisert ordningen om at ungene starter den obligatoriske svømmeopplæring på barnetrinnet.

Kan redde liv

Ifølge Gundmundsen er det behov for å satse på svømmeopplæring.

– Det er faktisk folk som ikke kan svømme. Undersøkelser viser at om lag 50 prosent av norske tiåringer ikke klarer å svømme 200 meter.

– Jo tidligere man starter, jo bedre svømmeferdigheter får man. Derfor er dette viktig for å sikre gode ferdigheter i vannet. Og det kan i gitte situasjoner redde liv, sier han.

Veldig god effekt

Gudmundsen har tro på at tiltaket skal få god effekt og at antallet svømmedyktige skal stige kraftig i tiden fremover.

– Den summen som er reservert for Troms, er fullt mulig å øke.

– Dersom vi opplever å få inn mange søkere lokalt, kan det hentes midler fra andre fylker hvor interessen for bidrag ikke er like stor. Det betyr at vi kan gå ut over bevilgningen på 870.000 kroner, sier han.

Over 500 barn

Myndighetenene har satt prisen på opplæring til 1.750 kroner per barn. Det betyr at over 500 unger i alderen 4–6 år kan inngå i ordningen allerede dette året.

– I dag finnes det mange frivillige organisasjoner og klubber som tilbyr svømmeopplæring. Disse må også på banen, mener Gudmundsen.

Har druknet litt

Høyre-representanten på Troms-benken innrømmer at ordningen med svømmepengene har druknet litt etter at saken ble presentert tidligere i vinter.

– Derfor går vi ut og gjør alle oppmerksomme på at det er midler å hente, men at det kreves litt initiativ fra barnehagene, sier Kent Gudmundsen og ber interesserte om å kontakte Fylkesmannen i Troms før fristen 1. april.