– Jeg lærte å lage mat av mamma, sier Talaat Aboras (20).
Skyndt deg
Aboras og Khalid Wannous (28) er begge fra Syria og skal nå lage mat til sultne tromsøværinger fra matvogna «Jalla».
– Jalla blir ofte brukt som et negativt begrep, men det er det ikke. Jalla er en positiv ting. Det betyr «kom igjen» eller «skyndt deg», sier Aboras.
Suksess for en hundrelapp
Et passende navn for en matvogn som skal lage rask mat.
Bryte brød mellom kulturer
Den store åpningen er først på fredag, men allerede tirsdag starter Jalla serveringen utenfor UNN.
– Vi vil tilby litt annerledes mat til syke mennesker, sier Marius Carlehed Jacobsen.
Braksuksess for Tromsøs nyeste restaurant
Jacobsen og flere fra Hildr står bak matvognen som skal hjelpe til med å integrere syriske flyktninger i Tromsø.
– Å bryte brød mellom to kulturer er en effektiv måte å rive ned mange vegger på, sier Jacobsen.
Meny i endring
Den første uken vil det kun bli solgt falafler, men etter hvert vil menyen utvides og stadig være i endring etter sesong og tilgang på råvarer.
– Det skal være fersk mat fra bunn. Kvalitetsmat med sosial smak, sier Jacobsen.
Hjelper til i startfasen
Aboras og Wannous skal jobbe med å lage maten og selge den med hjelp fra Hildr, etter hvert håper de på å få med seg flere.
– Vi vil hjelpe dem i starten, men målet er at Talaat og gjengen skal drive vogna, sier Jacobsen.
To mastere
Å drive matvogn var ikke den opprinnelige planen for de to syrerne som begge har bodd i Norge i over ett år. Wannous har to mastere fra Syria i internasjonal lov og internasjonal økonomi, mens Aboras ønsker å studere økonomi og administrasjon.
– I Norge er alt mulig. Kanskje jeg kommer til å studere til å bli kokk, sier Aboras.
Sentrum og UNN
Ideen til vogna kom fra Christine Hesla (for abonnenter), som fikk med seg resten av gjengen på Hildr.
– Hun er en venn av meg og var på besøk en dag og fikk smake maten jeg lager, sier Aboras.
Nå har ideen blitt til virkelighet. Jalla vil selge mat utenfor UNN og på Strandtorget store deler av uken.