I helgen sikret BUL-gutten seg sitt fjerde NM-gull som senior. Kappgjengeren er med andre ord lett på foten og satte ny personlig rekord på mila med 41,30 minutt.

LES OGSÅ: Ida (28) kåret til én av landets fremste IT-kvinner

Doktorgradstipend

Mens Fredrik Vaeng Røtnes gikk videregående, startet han på en bachelor i matematikk. Den var i boks året etter at russefeiringen var unnagjort. Nå er han i full gang med mastergraden og har fått stipend for å starte doktorgradsstudiet ved universitetet i Cambridge. Regningen tar milliardæren Kjell Inge Røkke.

Forskerstilling

– Jeg har så langt fått rundt 300.000 Røkke-kroner. Det samme vil komme inn i forbindelse med doktorgraden, sier 21-åringen.

vunnet mye: Som kappgjenger har 21-åringen vunnet flere UM-, junior- og seniorgull. Nå er OL-deltakelse i 2020 neste mål.

I utgangspunktet skulle tromsøgutten ha betalt skolepenger til universitetet. Men nå dekker stipendet beløpet – noe som gjør at Fredrik Vaeng Røtnes helt og fullt kan konsentrere seg om forskning og trening.

Ikke bare tall

– Stipendordningen til Kjell Inge Røkke er fenomenal og plasserer meg i en særstilling.

På spørsmål om hvorfor han fordyper seg i matematikk, sier unggutten:

– Matte er så mye mer enn tall. Jeg har tatt skrittet videre og da snakker vi tillegg om ideer, gåter, mysterier, sannhet samt form og figurer.

21-åringen sier at det ikke er uvanlig at unge mennesker tar doktorgrad i matematikk før fylte 25.

Professor neste

For BUL-gutten vil en professorstilling være neste trinn på karrierestigen.

– Det er noe jeg ikke tenker på. Men dersom noen finner forskningen min så interessant at de innstiller meg til et professorat, er jeg klar.

Før det har Røtnes OL i Tokyo i 2020 som mål.

– Da har jeg 20-kilometeren som distanse. Skal jeg på pallen, må tiden forbedres til rundt 1 time og 18 minutt.

Realistisk mål

Fredrik Vaeng Røtnes ser på det som et realistisk mål. Oppholdet i England er for ham som en treningsleir å regne.

– Jeg får konsentrert meg om både kappgang og matematikk. Forholdene for begge ligger så absolutt til rette. Ikke minst værmessig hvor treningen foregår uten snø og slaps og i flatt terreng.

LES OGSÅ: «Er det urimelig å forvente middels matematikkforståelse fra fremtidens lærere?»

21-åringen er i aktivitet 12–18 timer i uken og tilbakelegger i snitt 130 kilometer på landeveien.

Trives alene

Og så trives han alene.

– Jeg flyttet på hybel da jeg var 16. Det var ett av mange mål i livet – å kunne fungere uten innblanding fra andre. I Cambridge er jeg også en ensom ulv hvor jeg bare har sporadisk kontakt med resten av friidrettsmiljøet, sier kappgjengeren i BUL Tromsø.