– Det er en teori han selv har fremsatt i avhør, men det er ingenting som tyder på at det stemmer, sier politiadvokat Sondre Kristian Halvorsen ved Hedmark politidistrikt.

Polakken ble i desember i fjor dømt for å ha forårsaket ei alvorlig ulykke på E8, hvor en mann i 30-årene ble alvorlig skadet, og er nå igjen siktet for uaktsom kjøring og for grov, uaktsom skadeforvoldelse.

På ei bru langs riksvei 3 ved Rena, med autovern på begge sider av veien, møtte han en motgående personbil. Han fikk sleng på semitraileren, havnet på deres side av veien og traff bilen de kjørte. De hadde ingen mulighet til å styre unna.

– Statens vegvesen har ferdigstilt sin rapport, og det var ingenting galt med kjøretøyet hans. Han hadde i tillegg gode vinterdekk og kjetting, sier Halvorsen.

Ifølge politiadvokaten er det ingen endring i statusen til de to som for to uker siden ennå lå kritisk skadet på Ullevål.

Tegn på hviletidsjuks

Lensmannskontoret i Rena har ferdigstilt sin etterforskning av ulykken, og saken blir sendt til Statsadvokaten i Hedmark for tiltalevurdering i løpet av tirsdag eller onsdag.

– Det vi ser er at han på et eller annet tidspunkt før ulykken har tatt ut sjåførkortet i bilen, noe som kan vitne om at han har forsøkt å jukse til seg en hviletid, avslører politiadvokaten.

Risikerer skjerpet straff

Ifølge kjøredata fra semitraileren, overholdt 47-åringen fartsgrensen da kollisjonen fant sted.

– Men vi vet at det var slaps på veien, så hvorvidt han kjørte etter forholdene blir et spørsmål retten må ta stilling til, forklarer Halvorsen.

Ettersom det knapt er tre måneder siden mannen ble dømt for ei lignende ulykke, risikerer han en skjerpet straff i Sør-Østerdal tingrett – dersom han dømmes.

– Dersom man er dømt for tilsvarende handlinger tidligere, er det klart at det er straffeskjerpende. Det som imidlertid er spesielt med slike typer overtredelser, er at man ikke kan hevde at man bevisst har tatt en risiko eller har gjort det med viten og vilje. Ved andre forbrytelser er det lettere å ta stilling til dette.

Fradømt førerretten

Høyesterett påpeker fra tid til annen at uaktsomhet i trafikken er noe enhver gjør seg skyldig i, og at det å sette seg i en bil er en risiko i seg selv.

– Man kan for eksempel feilfordele oppmerksomheten i et kortvarig øyeblikk. Man må med andre ord ta andre hensyn i slike saker enn dersom mannen var dømt for innbrudd og gjorde det samme på nytt, sier politiadvokaten.

Mannen ble i Nord-Troms tingrett fradømt førerretten i Norge i to år, men det er uklart hvorvidt dette er gjeldende da dommen fremdeles ikke er rettskraftig.

– Det er et spørsmål vi må finne ut av, og som politiet i Tromsø må ta stilling til. Det er helt klart et tema for saken, sier Halvorsen.

Politiadvokat Linn Eidissen ved Troms politidistrikt har tidligere uttalt at hun mener kjøreforbudet er gjeldende selv om dommen ikke er rettskraftig.

– Det er ikke tvil om at han etter dommen i Nord-Troms tingrett var klar over at han ble idømt et forbud mot å kjøre i Tromsø. Men han har anket, så dette er noe vi må se nærmere, utdyper Halvorsen.

Mannen sitter nå varetektsfengslet fram til 18. april.

– Vi håper å få berammet saken til 7. april, men nå ser det ut til at vi må utsette det litt, ettersom Statsadvokaten må få tid til å gjøre sin vurdering. Dette er en sak jeg vil få behandlet så raskt som mulig, sier Halvorsen.