– Det var helsestasjonen som anbefalte Blues Mothers for meg. Derfor tok jeg kontakt og kom med i en gruppe sammen med flere i samme situasjon.

To runder

Tobarnsmammaen forteller at det hele startet med en indre uro – en tilstand som meldte seg like etter hjemkomsten fra barselavdelingen Deretter ble det bare verre.

– Uten at jeg ønsker å skremme noen, må jeg fortelle at det faktisk tok to og ett halvt år før jeg fant tilbake til mitt gamle jeg. Det kan høres lenge ut. Men for mitt vedkommende var det også nødvendig med profesjonell hjelp fra helsevesenet.

Langt lettere

Lene Haugsdal understreker at andre hun har hatt kontakt med, har klart seg langt bedre og kommet mye raskere til hektene.

– Da symptomene ble beskrevet for meg, forsto jeg at jeg var deprimert. I hele svangerskapet var jeg overlykkelig og ga uttrykk for det hele tiden. Derfor kom det som en stor overraskelse da depresjonen og uroen kom snikende.

Pappaen hjelp til

For tvillingmammaen var det "greit" – fordi barnas far kunne tre støttende til. Han fikk overført Lenes permisjon og var til stor hjelp.

– I en periode da jeg skulle føle lykke og være takknemlig for endelig å ha fått barn, var jeg ensom og skamfull over min egen helsetilstand. Samtidig skjønte jeg at jeg trengte hjelp.

– Selv om det var vanskelig, var det trygt å be om hjelp fra Blues Mothers.

Ikke konstant

Lene Haugsdal erfarte at depresjon ikke er noe som er konstant.

– Det er en snikende tilstand. Og for å si det rett ut: Jeg hadde ingen lett grad.

– For selv om ting ble verre, fortrengte jeg alt. Derfor var det utrolig godt å komme til et fellesskap hvor jeg ble forstått og fagfolk ga nødvendig støtte og hjelp.

Mislykket mamma

39-åringen går så langt som å erkjenne at hun underveis i depresjonen følte seg som en mislykket mamma.

– I ettertid er jeg blitt fortalt at det er 70 prosent flere tilfeller av fødselsdepresjon blant tvillingmødre enn andre.

Lene Haugsdal gjorde heller ikke som andre mødre – oppsøkte såkalte barseltreff. Det ble rett og slett for tungt å oppleve all lykken og positiviteten.

Vil ikke utlevere seg

Tromsøkvinnen sier at hun har mye å takke Blues Mothers for.

– For mitt vedkommende ble selv den minste bagatell til noe stort og uoverkommelig. Og bekymringene hopet seg opp.

– I en slik situasjon er det ikke enkelt å utlevere seg selv. Men det er nødvendig. Isolasjon er ikke tingen når depresjonen kommer snikende. Da er fellesskapet veldig viktig.

Ville ikke gi slipp

I dag er Lene Haugsdal i full jobb og ungene er i barnehage. Likevel oppsøker hun Åpen Barnehage fra tid til annen.

– Jeg opplevde store endringer i livet. De båndene jeg knyttet i kjølvannet, ville jeg ikke gi slipp på. Det er godt å vite at hjelperne finnes og er der.

– Det bør være en lav terskel å oppsøke Blues Mothers, sier Lene Haugsdal.