Fotograf Ole Christian Salomonsen er kjent for sine fantastiske nordlysbilder. Nå har han tatt det ett steg videre og produsert en 25 minutter lang film om nordlyset, som vises daglig i planetariet hos Nordnorsk vitensenter.

– For tromsøværinger og besøkende turister i Tromsø, vil dette være det nærmeste man kommer å oppleve nordlyset, dersom værforhold og annet tilsier at man ikke får sett det live, sier Salomonsen.

– Utrolig fascinerende

Nordlys fra filmvisningen: Slik kan du se nordlyset inne i planetariet på Nordnorsk vitensenter, under visningen av dokumentarfilmen "Extreme Auroras – Jakten på det perfekte nordlyset".

Filmens nordlysmateriale er tatt opp i Sverige, Finland og noe i USA, men de fleste opptakene er fra Tromsø-området. Fotografen ønsker å vise at det spektakulære nordlyset kan ses fra flere plasser i verden.

– Ingen nordlys er like, og det er det som er så utrolig fascinerende. Nordlyset beveger seg sakte, men det kan også bevege seg utrolig raskt. Nordlyset kommer i forskjellige farger og former, som gjør at man ser noe nytt hver gang, sier Salomonsen.

Nordlysfilm fra Tromsø

Nordlysfilm fra Tromsø: Nå kan du bli med i jakten på det perfekte nordlyset, hver dag på Nordnorsk vitensenter i Tromsø.

Fotografen og filmskaperen har brukt nærmere to år på å ferdigstille dokumentarfilmen "Extreme Auroras – Jakten på det perfekte nordlyset".

– Ole Christian Salomonsen er en lokal fotograf i verdensklasse. Han har produsert en spektakulær nordlysfilm for visning her hos oss, sier Tove Marienborg, direktør ved Nordnorsk vitensenter.

Filmen er et nordnorsk produkt, men målet er å lykkes i det store utland. Filmselskapet Sky-Skan skal distribuere filmen i utlandet, og de venter bare på å få den oversendt.

– Det er en deilig følelse å ha lykkes. Jeg har tro på at filmen kan bli en kjempesuksess. Nordlysfilmen er unik med at det både er tatt med timelaps opptak og sanntid- video. Du får også en vitenskapelig innføring, med en god story, forklarer Salomonsen.

Daglige visninger

Nordlys fra filmvisningen: Slik kan du se nordlyset inne i planetariet på Nordnorsk vitensenter, under visningen av dokumentarfilmen "Extreme Auroras – Jakten på det perfekte nordlyset".

Filmen er basert på Salomonsens nordlyshøydepunkter fra de siste fem årene.

– Filmen blir et fast tilbud på vitensenteret, og den kommer til å bli vist hver dag i mange år fremover. Så langt har vi kun fått positive tilbakemeldinger, sier Marienborg.

Filmen er tilgjengelig på flere språk. I tillegg til norsk tale, kan filmen vises med både engelsk og tysk stemme.

– Den forrige nordlysfilmen på vitensenteret hadde vi kun på engelsk. Norsk tale gjør filmen mer aktuell for skoleungdommer og beboerne i Tromsø, og tysk tale tror vi vil glede mange av våre besøkende, påpeker Marienborg.

Visning i halvkuleformet kuppel

Nordlys fra filmvisningen: Slik kan du se nordlyset inne i planetariet på Nordnorsk vitensenter, under visningen av dokumentarfilmen "Extreme Auroras – Jakten på det perfekte nordlyset".

Filmene i planetariet vises i 360 x 180 graders dome-format. Det vil lønne seg å veksle på hvor du fester øynene, for nordlyset beveger seg gjennom hele rommet.

– Filmformatet er fulldome, det vil si at filmen vises i en halvkuleformet kuppel. Du får sett unike klipp som fremhever de fine detaljene i nordlyset, forklarer Marienborg.

Det er flere år med arbeid som ligger bak realiseringen av filmen. Det har vært en krevende prosess og filmskaperen har vært nære på å gi opp.

– Jeg har tenkt tanken når jeg har sittet inne og plagdes med det tekniske, fremfor å være ute å gjøre det jeg elsker, erkjenner Tromsø-fotografen.

– Akkurat nå er jeg utrolig lettet og stolt, men skulle jeg fange noen sinnssyke nordlysopptak, kommer jeg til å sette dem inn i filmen. Det er for å holde liv i filmen over lengre tid, legger han til.