Nå kan du oppleve jakten på det perfekte nordlyset

Ny nordlysfilm gir deg muligheten til å se det perfekte nordlyset året rundt hos Nordnorsk vitensenter.

Det perfekte nordlys: Fotograf Ole-Christian Salomonsen synes det er vanskelig å beskrive det perfekte nordlyset, siden det varierer i hastighet, farge og form. – Ingen Nordlys er like og det er det som gjør det så fasinerende å jobbe med, for du ser alltid noe nytt, sier Salomonsen. Foto: Michael Jensen

pluss

Fotograf Ole Christian Salomonsen er kjent for sine fantastiske nordlysbilder. Nå har han tatt det ett steg videre og produsert en 25 minutter lang film om nordlyset, som vises daglig i planetariet hos Nordnorsk vitensenter.

– For tromsøværinger og besøkende turister i Tromsø, vil dette være det nærmeste man kommer å oppleve nordlyset, dersom værforhold og annet tilsier at man ikke får sett det live, sier Salomonsen.

– Utrolig fascinerende

Nordlys fra filmvisningen: Slik kan du se nordlyset inne i planetariet på Nordnorsk vitensenter, under visningen av dokumentarfilmen "Extreme Auroras – Jakten på det perfekte nordlyset". Foto: Michael Jensen

Filmens nordlysmateriale er tatt opp i Sverige, Finland og noe i USA, men de fleste opptakene er fra Tromsø-området. Fotografen ønsker å vise at det spektakulære nordlyset kan ses fra flere plasser i verden.

– Ingen nordlys er like, og det er det som er så utrolig fascinerende. Nordlyset beveger seg sakte, men det kan også bevege seg utrolig raskt. Nordlyset kommer i forskjellige farger og former, som gjør at man ser noe nytt hver gang, sier Salomonsen.

Nordlysfilm fra Tromsø

Nordlysfilm fra Tromsø: Nå kan du bli med i jakten på det perfekte nordlyset, hver dag på Nordnorsk vitensenter i Tromsø.Foto: Tom BenjaminsenFoto: Tom Benjaminsen

Fotografen og filmskaperen har brukt nærmere to år på å ferdigstille dokumentarfilmen "Extreme Auroras – Jakten på det perfekte nordlyset".

– Ole Christian Salomonsen er en lokal fotograf i verdensklasse. Han har produsert en spektakulær nordlysfilm for visning her hos oss, sier Tove Marienborg, direktør ved Nordnorsk vitensenter.

Filmen er et nordnorsk produkt, men målet er å lykkes i det store utland. Filmselskapet Sky-Skan skal distribuere filmen i utlandet, og de venter bare på å få den oversendt.

– Det er en deilig følelse å ha lykkes. Jeg har tro på at filmen kan bli en kjempesuksess. Nordlysfilmen er unik med at det både er tatt med timelaps opptak og sanntid- video. Du får også en vitenskapelig innføring, med en god story, forklarer Salomonsen.

Daglige visninger

Nordlys fra filmvisningen: Slik kan du se nordlyset inne i planetariet på Nordnorsk vitensenter, under visningen av dokumentarfilmen "Extreme Auroras – Jakten på det perfekte nordlyset". Foto: Michael Jensen

Filmen er basert på Salomonsens nordlyshøydepunkter fra de siste fem årene.

– Filmen blir et fast tilbud på vitensenteret, og den kommer til å bli vist hver dag i mange år fremover. Så langt har vi kun fått positive tilbakemeldinger, sier Marienborg.

Filmen er tilgjengelig på flere språk. I tillegg til norsk tale, kan filmen vises med både engelsk og tysk stemme.

– Den forrige nordlysfilmen på vitensenteret hadde vi kun på engelsk. Norsk tale gjør filmen mer aktuell for skoleungdommer og beboerne i Tromsø, og tysk tale tror vi vil glede mange av våre besøkende, påpeker Marienborg.

Visning i halvkuleformet kuppel

Nordlys fra filmvisningen: Slik kan du se nordlyset inne i planetariet på Nordnorsk vitensenter, under visningen av dokumentarfilmen "Extreme Auroras – Jakten på det perfekte nordlyset". Foto: Michael Jensen

Filmene i planetariet vises i 360 x 180 graders dome-format. Det vil lønne seg å veksle på hvor du fester øynene, for nordlyset beveger seg gjennom hele rommet.

– Filmformatet er fulldome, det vil si at filmen vises i en halvkuleformet kuppel. Du får sett unike klipp som fremhever de fine detaljene i nordlyset, forklarer Marienborg.

Det er flere år med arbeid som ligger bak realiseringen av filmen. Det har vært en krevende prosess og filmskaperen har vært nære på å gi opp.

– Jeg har tenkt tanken når jeg har sittet inne og plagdes med det tekniske, fremfor å være ute å gjøre det jeg elsker, erkjenner Tromsø-fotografen.

– Akkurat nå er jeg utrolig lettet og stolt, men skulle jeg fange noen sinnssyke nordlysopptak, kommer jeg til å sette dem inn i filmen. Det er for å holde liv i filmen over lengre tid, legger han til.