Fredag starter tusenvis av tromsøværinger påskeutfarten. I den forbindelse tar NAF oppstilling på fem sentrale knutepunkt hvor tromsøbilistene normalt passerer. Der er fagfolk klare til å gi deg råd og hjelp for best mulig sikkerhet.

Mye rart å se

Senterleder på Håpet, Neander Jakobsen, sier at mannskapene avdekker mye rart når bilistene ber om en sjekk.

– Dårlige dekk – ofte uten både mønster og pigger – og elendige vindusviskere er bare noe av det vi setter fingeren på. Men også manglende spylevæske, lite drivstoff på tanken og feil pakking går også igjen, sier Jakobsen.

Seks sjekkpunkt

Fredag ettermiddag er NAF og bensinstasjonskjeden Circle K på plass i Nordkjosbotn, Buktamoen, Finnsnes, Skibotn og Storslett.

– Med bilen full av bagasje, er det viktig å sjekke lufttrykket og at alt er pakket skikkelig. Da kommer du deg trygt fram til påskefjellet eller hytta.

Setter pris på

Ifølge Jakobsen har disse aksjonene vært en stor suksess de siste årene.

– De fleste bilistene setter pris på rådene de får av våre eksperter og frivillige. Og jeg tror ikke jeg tar munnen for full når jeg sier at vi har avverget noen trafikkfarlige situasjoner opp igjennom årene.

Pakkingen viktig

Neander Jakobsen sier at fokus på pakking er det aller viktigste.

– Når en familie med store mengder bagasje og mat skal stues inn på noen kvadratmeter med hjul under, er det fort å gjøre feil. For eksempel at harde gjenstander ikke sikres når de ikke er i bruk. Ifølge Statens vegvesen vil en bråstopp i 70 km/t føre til at en usikret iPad braser inn i seteryggen eller bakhodet foran med en kraft på 36 kilo.

Skibokser

Jakobsen trekker også fram skiboksen som har en tendens til å bli overfylt.

– Det og feil lufttrykk er noe som gjør veigrepet dårligere.

– Vi ser også at tromsøfolk kjører ut av byen med lite drivstoff fordi prisene er lavere innover E8. Det er dumt dersom du blir stående som følge av en ulykke.

Fyll tanken

– Mitt råd er å fylle tanken til randen. Det er viktig – også fordi bilen blir stående i kulden på hytta i flere dager. Og fyll gjerne litt kondensfjerner på. På den måten unngår du startproblem, er siste råd fra Neander Jakobsen.